top
logo

COL.LABORA amb AFMMTE

Donativo

La Caixa : ES15-2100-0140-98-0101787095

BBVA :     ES23-0182-4353-71-0200122440

Facebook ASSOCIACIÓ AFMMTE

Anunci

FES-TE SOCI

Si vols rebre informació

per associar-te,

envia un e-mail a:

afmmte@gmail.com

o truca al 977-74-45-10

Activa't x la Salut Mental

Anunci

TWITTER AFMMTE


Compartir

Radio

Visitante

Enquesta

Està content amb l'Associació?
 

Contador de Visitas

contador de visitas

Frase del DÍA

Traductor


Notícies de la Malaltia Mental
Xerrada a la URV Terres de l'Ebre Imprimir Correu
Escrit per Afmmebre   
Divendres, 25 de Maig de 2018 10:21

El passat dia 8 de maig a les 12h de matí, l' Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de L'Ebre, va estar convidada per part de la professora de la Facultat d'Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili, Campus Terres de l'Ebre, Sra. Núria Albacar Riobóo, per fer una xerrada als alumnes de 3r curs de Grau d'Infermeria, en l'assignatura "Infermeria en situacions complexes de salut mental".

La xerrada es va duu a terme per part del President Sr. Francisco Moya i la vocal de la Junta Directiva de l'Entitat Sra. Angelina Joaní, amb el títol " Famílies Cuidadores del Malalt Mental".

La Sra. Adela Herrada, van explicar en 1a persona les seves vivències des de que van patir un transtorn mental.

L'administrativa de l'Associació la Sra. María Jesús Moreno, va presentar el Power Point de l'estudi-diagnosi de la província de Tarragona, sobre la evolució de la malaltia mental a Tarragona i comarques.

En l'estudi queden reflectides totes les dades referents a la discapacitat.

Durant tota la setmana els alumnes que tenien twitter, podien comentar amb el hashtag #xerradaafmmtealaurvtetortosa , les seves impressions respecte la xerrada.

Hem de destacar l'atenció en tot moment i la participació per part de l'alumnat, on van intervenir mostrant les seves inquietuds i desconeixença referida a la vida quotidiana del malalt.

 

    

 

    

 

    

 

                                                              

 

 

 

 

 

 
SALUD MENTAL ESPAÑA anima a la ciudadanía a marcar la ‘X Solidaria’ Imprimir Correu
Escrit per Afmmebre   
Dimecres, 04 d'Abril de 2018 10:34

Al marcar la casilla "Actividades de interés social" en tu próxima declaración de la renta, estarás ayudando a más de 7 millones de personas que están en situación de vulnerabilidad. Un gesto solidario que no cuesta nada (no supone ningún gasto para el contribuyente) pero que cuenta mucho.

 

Marca la X Solidaria

 

 

Este martes 3 de abril de 2018 se ha presentado públicamente la nueva campaña de la X Solidaria, con la que se anima a todas las personas "practicar la rentaterapia" marcando la casilla de fines sociales en su próxima declaración declaración de la renta. Gracias a este gesto, que no supone ningún gasto para el contribuyente, el Estado destina parte de los impuestos recaudados a subvencionar proyectos de distintas ONG estatales que trabajan con colectivos especialmente vulnerables: personas con discapacidad, menores, mujeres en riesgo de exclusión...

'Rentaterapia: el ejercicio anual que te sienta bien a ti y a 7 millones de personas más', es el lema empleado por las diversas plataformas de ONG que organizan la campaña, y a la que la Confederación SALUD MENTAL ESPAÑA se adhiere de nuevo para pedirle al 33% de la población que aún no lo hace, que marque la casilla de 106 de Actividades de Interés Social.

Gracias a la subvención recibida del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad a partir de la campaña del IRPF en 2017, las más de 300 entidades que conforman el movimiento asociativo SALUD MENTAL ESPAÑA pudieron desarrollar un total de 480 proyectos a nivel estatal de los que se beneficiaron más de 46 mil personas.

Marcar la casilla de Actividades de Interés Social es un gesto solidario que no cuesta nada a las personas contribuyentes y que al hacerlo permite destinar un 0,7% de sus impuestos a programas sociales que realizan las ONG y que atienden necesidades concretas de las personas.

Además, es posible marcar la casilla de Actividades de Interés Social aunque ya se marque la de la Iglesia Católica y destinar un 0,7% a cada una de ellas. Simultaneando las dos casillas, la ayuda no se divide, se suma.

La Confederación SALUD MENTAL ESPAÑA informa así a las personas contribuyentes de que puede ejercer su derecho de participación, adoptar una posición activa, y decidir a dónde quiere que se destine ese porcentaje de sus impuestos.

Para más información puedes acceder a la página web de la campaña de la X Solidaria.

Marca la X solidaria y practica la Rentaterapia

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

 

Fuente: https://consaludmental.org/general/salud-mental-espana-x-solidaria-36748/

Darrera actualització el Dimecres, 04 d'Abril de 2018 11:02
 
Quasi 500 participants en més de 40 Grups d’Ajuda Mútua a 13 municipis de Catalunya Imprimir Correu
Escrit per Afmmebre   
Dimarts, 27 de Març de 2018 11:43

El passat dijous 22 de març, des del projecte Activa't per la salut mental, es va portar a terme la jornada "La clau dels GAM: La feina des de la moderació dels Grups d'Ajuda Mútua". L'objectiu és donar a conèixer la feina de les persones moderadores dels Grups d'Ajuda Mútua (GAM) de salut mental. Una taula d'experts va presentar els materials i les eines elaborades per millorar-ne la qualitat i facilitar la participació, sigui quina sigui la naturalesa del grup (salut mental, oncologia, maltractament, addiccions, dol, malalties, desnonaments...).

El GAM en salut mental es defineix com un espai de suport i acompanyament continuat entre iguals, per lluitar contra l'estigma i refer i/o enfortir la xarxa social, així com per compartir estratègies de convivència amb els problemes de salut mental. Els beneficis del GAM estan relacionats amb l'acceptació de la vivència i la convivència amb un problema de salut mental, la millora de les capacitats d'afrontament de les dificultats i l'enfortiment de les relacions dins la família i l'entorn. En resum, fomenten que les persones tinguin més cura d'elles mateixes i puguin crear el seu projecte de vida.

El projecte Activa't per la salut mental pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu procés de recuperació. Proposa els GAM, juntament amb altres programes (psicoeducatius i Prospect), com una intervenció que facilita eines a persones amb experiència pròpia en salut mental i a familiars per a la millora de la qualitat de vida.

Durant la jornada, es vam presentarant els materials resultants d'un procés de sistematizació dut a terme per la consultoria Spora i l'entitat ActivaMent, i coordinat pels membres del projecte Activa't per la salut mental. Aquests manuals i guies estaran disponibles en línia al web www.activatperlasalutmental.org per a qualsevol col·lectiu de persones que gestionen Grups d'Ajuda Mútua, sigui quin sigui l'àmbit que treballin (no només la salut mental), per tal de millorar-ne el funcionament:

  • Guia per a la creació i manteniment dels grup d'ajuda mútua en primera persona
  • Guia per a la creació i manteniment dels grup d'ajuda mútua per a familiars
  • Manual per a la moderació de grups d'ajuda mútua en primera persona
  • Manual per a la moderació de grups d'ajuda mútua per a familiars

 

A més, pròximament també estaran disponibles els següents materials docents al web:

  • Material didàctic per a la formació de moderadors de GAM
  • Eina d'autoconeixement del GAM
  • Estudi diagnòstic dels GAM a Catalunya.
  • Les xifres dels GAM del projecte Activa't

 

 

A través del projecte Activa't per la salut mental, que va començar al 2015, ja s'han engegat 47 Grups d'Ajuda Mútua a Catalunya amb un total de 470 participants i 60 persones voluntàries, moderadores d'aquests grups. Per tal de garantir-ne un bon funcionament, el projecte ofereix periòdicament formació gratuïta en moderació de GAM, tant a persones amb problemes de salut mental com a familiars. Actualment ja s'han format més de 250 persones moderadores.

L'Activa't, que aposta per un model d'atenció comunitària, recomana que els GAM estiguin vinculats a entitats de salut mental en primera persona i/o de familiars. Igualment, el projecte anima les entitats a crear Grups d'Ajuda Mútua, ja sigui amb la seva pròpia base social, amb la col·laboració d'altres entitats o amb persones de la comunitat.

Dues jornades de presentació: 27 febrer i 22 març a Barcelona

El 27 de febrer es va celebrar la primera jornada sobre el tema al Centre Cívic Parc-Sandaru de Barcelona que va desbordar les inscripcions superant l'aforament en 48h. Per aquest motiu, l'equip del projecte ha organitzat una segona jornada, amb el mateix contingut i taula d'experts, prevista per demà 22 de març a la Casa del Mar de Barcelona.

Font: http://activatperlasalutmental.org/grups-dajuda-mutua-com-a-eina-de-suport-entre-iguals-per-a-lapoderament-en-salut-mental/

 
Comunicat de la nostra Federació Salut Mental Catalunya Imprimir Correu
Escrit per Afmmebre   
Dilluns, 19 de Març de 2018 11:30

La Federació Salut Mental Catalunya com a institució que aglutina la gran majoria del moviment associatiu de familiars i persones amb problemes de salut mental del país, vol mostrar el seu condol i respecte cap a la família, amics i companys de Manela Quesada, davant dels fets ocorreguts ahir dia 17 de març a Berga.

La Manela, companya des de fa anys, ha estat una persona molt lluitadora i vinculada al nostre moviment associatiu, presidenta de l'associació de Berga ASFAM des dels seus inicis. Ha dedicat molts esforços, el seu temps i compromís personal a treballar de forma conjunta amb tots els serveis, persones i institucions per tal de contribuir a generar oportunitats per a les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies. Lamentem enormement la seva pèrdua i les circumstàncies que l'han ocasionada.

Des de la Federació Salut Mental Catalunya, com a entitat que aglutina la gran majoria del moviment associatiu de Catalunya, sabem que cal analitzar molt bé situacions complexes com aquesta, on intervenen múltiples factors que cal tenir en compte. Per això, demanem el màxim respecte a la família, tant per part dels mitjans de comunicació com de l'entorn més immediat i de les institucions.

Interpretacions errònies, immediates i generalistes només contribueixen de nou a promoure l'estigma i la discriminació vers les persones amb problemes de salut mental. Cal, per tant, molta prudència i cura a l'hora d'analitzar els fets i comunicar-los, ja que, com assenyalem, estem davant de situacions de gran complexitat. L'evidència científica ens demostra que la relació entre trastorn mental i violència només pot associar-se en alguns casos en què el trastorn està sumat a altres factors de risc, i generalitzar-ho només promou de nou prejudicis erronis vers la salut mental.

Aquestes situacions de gran complexitat requereixen un suport i un acompanyament amplis, especialitzats, intensius i dins de la comunitat i l'entorn proper a la persona. Ens cal doncs innovar, millorar els suports socials i l'acompanyament, pensar noves estratègies terapèutiques i d'intervenció social, i destinar els recursos necessaris i adients per tal que aquesta atenció esdevingui una realitat. Demanem, per tant, que es facin els esforços necessaris i immediats en aquest sentit i, tal com assenyala el comunicat de l'Associació ASFAM – GRUP HORITZÓ, compartim la petició a les administracions per tal que comptin amb les veus de les entitats de salut mental amb l'objectiu de dissenyar un replantejament dels recursos que es destinen als casos complexes i a oferir solucions més inclusives.

 

asfam_logo

 

Font: http://www.salutmental.org/2018/03/18/la-federacio-salut-mental-catalunya-lamenta-els-fets-ocorreguts-a-berga-i-demana-respecte-cap-a-la-familia-i-la-millora-de-recursos-per-atendre-casos-especialment-complexes/?platform=hootsuite

Darrera actualització el Dilluns, 19 de Març de 2018 11:40
 
Aprendre gestió emocional i relacional des de joves: clau per trencar amb l’estigma en salut mental Imprimir Correu
Escrit per Afmmebre   
Dimarts, 06 de Març de 2018 12:01

 

Aprendre gestió emocional i relacional des de joves: clau per trencar amb l'estigma en salut mental

Carles Pericas, vicepresident del Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC), ens explica que en descobrir que el suïcidi era la segona causa de mort entre els joves de 15 a 19 anys i la primera a Catalunya, van veure necessari tractar el tema amb totes les entitats que conformen el CNJC. Així, durant els dos últims anys, el CNJC ha treballat essencialment un dels eixos inclosos al seu Pla de Treball: la salut mental i emocional en els espais associatius.

Per seguir donant continuïtat a la feina ja recorreguda, juntament amb els col·lectius Fil A l'Agulla i Obertament inicien avui i demà un curs anomenat "Cuidem-nos! Curs sobre salut mental als espais associatius". La voluntat del cicle és, segons Pericas, que les persones que hi participin aprenguin sobre gestió emocional i salut relacional perquè ho puguin traslladar a les seves entitats. "El curs va destinat a joves d'entre 18 i 30 anys d'associacions juvenils diverses", segueix Pericas que afegeix que una potencialitat del curs és que d'aquesta manera es poden recollir perfils molt diversos. "Tenim entitats que estan més avesades a fer rodes emocionals i treballar les cures durant les seves trobades i altres que no ho fan. Aquí està la importància de barrejar les entitats: que puguin compartir experiències i aprendre unes de les altres", valora Pericas sobre la funcionalitat del curs.

Un curs que va néixer en la seva primera edició l'any passat arran d'analitzar una problemàtica que afectava directament a la franja d'edat que tenen i amb la que treballen les diverses entitats que integren el CNJC: el suïcidi i l'estigma cap a les persones que tenen un problema de salut mental. I és que el 20% dels joves d'arreu del món pateix alguna mena d'afecció sobre la seva salut mental, com ara l'ansietat o la depressió, però aquesta realitat és poc visible en l'esfera pública. Que sigui poc visible fa que la societat assumeixi l'estigma i el que el CNJC vol fer és trencar-lo.

Entenen que les entitats juvenils són agents facilitadors de salut mental en ser espais on els joves comparteixen gran part del seu temps d'oci i treball. A més, també entenen que són espais "generadors de discurs i consciència crítica" i per això veuen essencial formar-se per poder "garantir que aquests siguin llocs saludables des dels quals es treballi per seguir desestigmatitzant la salut mental".

"Traspassar la manera de veure la salut mental i emocional i crear un efecte dominó entre els joves"

Obertament, una aliança d'entitats contra l'estigma i la discriminació en salut mental és l'entitat que ofereix la formació de divendres. Durant aquesta establiran el marc sobre què vol dir salut mental i com es pot lluitar per trencar els mites que l'envolten tot proporcionant un llenguatge antiestigma. Obertament ha realitzat un recull de dades que expliquen la magnitud de les conseqüències de l'estigma. Aquestes dades xifren en un 16% els catalans que no estarien disposats a conviure amb una persona amb trastorn de salut mental. A banda, un 17% no els donaria cap tipus de responsabilitat i un 34% no ho sap o no respon. Un 29% dels catalans i catalanes creuen que una de les principals causes del trastorn mental és la manca d'autodisciplina i un 21% considera que no es pot confiar per a la cura d'altres en persones que han estat pacients en hospitals de salut mental.

Davant d'aquests percentatges, el CNJC troba molt important sensibilitzar en salut mental, realitzar accions per acabar amb l'estigma i promoure la salut mental també dins els seus mateixos espais. És per això que Obertament destinarà la seva formació a parlar sobre què és l'estigma en salut mental i com funciona i consolidar les bases de la lluita contra l'estigma en salut mental: trencant amb etiquetes i prejudicis i analitzar diverses qüestions sobre el llenguatge.

Un grup de joves escoltes / JAMBORINADA

Durant el dia de dissabte serà l'entitat Fil a l'Agulla qui gestionarà la formació. Fil a l'Agulla es dedica a realitzar tallers, formacions, grups terapèutics i assessoraments per construir espais on es tinguin relacions assertives. Així, l'objectiu de Fil a l'Agulla, com ens explica Lídia Casanovas, una de les formadores, és facilitar un "marc més genèric sobre teoria relacionada amb les emocions i amb el conflicte".

Casanovas ressalta la importància de combinar una part més teòrica amb una més reflexiva: "realitzarem exercicis de caràcter individual, de reflexió i d'exercici a la pròpia vivència per veure com cadascú viu i gestiona les emocions que sorgeixen arran de conflictes a casa per poder reflexionar també després sobre com es viuen les emocions i les gestions dels conflictes a l'entitat". D'aquesta manera cada persona podrà revisar quines tendències té la seva entitat i veure "com es gestionen els conflictes: si hi ha més tendència a evitar-los o a emmarcar-los i processar-los, si es posen sobre la taula les incomoditats que hi ha...".

La formació vol que els seus participants tinguin més habilitats personals i professionals a l'hora d'abordar els conflictes i enfortir la capacitat de gestió emocional. Casanovas assenyala que durant el darrer curs van adonar-se'n que un dels reptes que més preocupaven a les entitats era el del ritme trepidant a què estaven sotmeses. "La gent creu que 'ha de fer coses'. Tothom es compromet a fer de tot, és multitasking i això acaba amb gent cremada", apunta. Davant aquesta situació, durant la formació donaran eines per aprendre a "combinar els ritmes de les organitzacions amb les necessitats personals que té cadascú". Algunes de les solucions seran veure si poden incorporar espais més de cura "organitzant-se via comissions de cures o formant a les persones de les entitats perquè tinguin més habilitats per gestionar els conflictes o per escoltar i poder processar situacions iconflictes o per escoltar i poder processar situacions incòmodes"conflictes o per escoltar i poder processar situacions incòmodes".


 

Font: http://diarieducacio.cat/aprendre-gestio-emocional-enfortir-salut-relacional-joves-claus-trencar-discriminacio-lestigma-salut-mental/

Darrera actualització el Dimarts, 06 de Març de 2018 12:08
 
« IniciAnterior12345678910SegüentFi »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

bottom

Potenciat per Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Template, domain hosting. Valid XHTML and CSS.