L’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Miquel Alonso,acompanyat d’ altres autoritats locals  van inaugurar el passat divendres la nova imatge de l’Església Nova, que després de restaurada es convertirà en un centre d’interpretació de la Il•lustració i en Oficina de Turisme. El projecte de restauració ha conclòs després de cinc anys de gestions i treballs per part de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, la Generalitat i l’Estat. L’actuació ha permès, segons l’alcalde del municipi, Miquel Alonso, “fer realitat un compromís de l’any 1974 entre l’ajuntament i la família Carvallo, antiga propietària de l’edifici que va cedir-lo al municipi en la condició que fos destinat a una finalitat museística i que portés el nom d’Óscar Carvallo”. Al mateix temps, Alonso va destacar el fet d’haver “donat vida” a un edifici que estava “mort” des de deia dos segles. La inversió que s’hi ha destinat fins al moment ha pujat 1,6 milions d’euros.
 
El projecte de restauració de l’edifici, dissenyat per l’arquitecte Josep Lluís Ginovart, va ser aprovat l’any 1995 per la Comissió de Patrimoni de Catalunya però els treballs de rehabilitació no es van iniciar fins el 2006, quan l’ajuntament de la Ràpita va signar un conveni amb l’Incasòl per impulsar les obres, que s’han portat a terme en dues fases. La primera consistí en la restauració i conservació dels elements testimonials de la seva arquitectura (fonaments, parets i elements ornamentals) i en la cobertura de l’edifici. En una segona fase, es va procedir al tancament lateral de l’edifici que posà punt i final a les obres de recuperació, pressupostades en 600.000 euros. Les dues fases van ser finançades a parts iguals (50 per cent) per l’Incasòl i l’Ajuntament de la Ràpita, tot i que posteriorment el consistori va fer una aportació suplementària de 60.000 euros per poder acabar les obres.
 
L’adequació de l’interior de l’edifici per poder habilitar-lo com a Centre d’Interpretació de la Il•lustració i Oficina de Turisme es va fer en una tercera fase, que ha tingut un cost de 700.000 euros a càrrec de l’Ajuntament. Per fer front a aquesta inversió, el consistori va acollir-se a la segona convocatòria del FEIL, del qual va obtenir una subvenció de 500.000 euros. Els 200 mil restants els va aportar l’ajuntament. A hores d’ara, ja hi ha aprovada una partida de 250.000 euros més per dotar de contingut el Centre d’Interpretació de la Il•lustració. També està aprovat el projecte d’urbanització de l’espai exterior de l’església nova. Una actuació, que en aquest cas, està pressupostada en 479.000 euros.
 
Declarada monument d’Interès Històric-Artístic per Patrimoni de Catalunya l’any 1984, l’Església Nova forma part del conjunt arquitectònic que Carles III pretenia aixecar al port dels Alfacs. Si s’hagués completat el projecte original hauria donat lloc a un conjunt arquitectònic monumental, però, malauradament, es van aixecar els murs de l’edifici i les cobertes no es van arribar mai a construir. Les fonts apunten que la mort del monarca i els desordres econòmics i administratius del seu regnat haurien fet que la ciutat neoclàssica de Carles II es quedés a mig edificar.
 
De l’Església Nova no hi ha notícies que confirmen que l’edifici es projectés com a temple religiós; és més, la seva estructura s’identifica més aviat amb la dels edificis contemporanis dedicats a funcions administratives. Tampoc no se sap qui la va projectar o qui va dirigir les obres.

 

     

 

     

 

     

 

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger