L’Ajuntament de Barcelona vol que la salut mental ocupi un lloc central en les seves polítiques de salut. Fruit d’això ha impulsat la primera Taula de Salut Mental de Barcelona. “El 12% està o estem en risc de tenir un trastorn específic de salut mental al llarg de la nostra vida, i el 12% és una xifra important”, ha dit la comissionada de salut Gemma Tarafa per justificar la importància d’aquesta iniciativa.
Aquest dilluns s’ha constituït el primer grup de treball amb 43 representants de diferents entitats i institucions, així com membres de l’Ajuntament, per impulsar aquesta Taula que té per objectiu elaborar el primer Pla de Salut Mental de Barcelona, que estarà llest a finals de l’estiu, segons està previst.
De moment no s’ha fixat el pressupost que acompanyarà a aquest pla, ja que Tarafa ha explicat que primer és necessari veure quines són les prioritats. Sí que ha dit però que sense pressupost no es podran executar les mesures i que per tant, es contemplarà en els pressupostos de 2017. De moment a través de les subvencions aquest 2016 es podran treballar algunes qüestions relacionades amb la salut mental, ha explicat la comissionada.
“En aquest pla volem treballar de manera integral el problema de la salut mental a la ciutat de Barcelona. Volem veure on ens trobem, avaluar que s’està fent bé, què manca, què es pot millorar i en què es pot aprofundir”, ha especificat.
I ha dit que per elaborar aquests pla caldrà veure de quina forma la crisi ha afectat la salut mental dels barcelonins per tractar el tema, també, des del punt de vista de les desigualtats. “Les persones que porten dos anys a l’atur tenen tres vegades més risc de tenir problemes de salut mental que altres persones que no estan en aquesta situació”, ha recordat Tarafa. I ha dit que per fer font això serà necessari treballar el tema de forma transversal des de diferents àmbits, com l’educació, els serveis socials, l’ocupació o la joventut.
Segons el consistori el Pla de Salut Mental dotaria per primera vegada a la ciutat d’un marc de referència per identificar prioritats que permetin enfortir el benestar emocional de les persones durant la seva vida i per donar una resposta millor a les necessitats dels afectats. Per altra banda l’objectiu del pla també és facilitar la participació activa de les persones amb problemes de salut mental en tots els àmbits (social, laboral i cívica), i per trencar amb l’estigma i garantir un tractament respectuós cap als afectats.
A la primera reunió hi han participat l’alcaldessa Ada Colau, la tinenta de l’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz i la regidora de Cicle de Vida, Feminisme i LTBI, Laura Pérez, entre altres membres del consistori. Pel que fa als experts, la Taula compta amb professionals i especialistes, actors de diferents institucions i societat civil (federacions, associacions,etc).
Font: http://www.eldiario.es/catalunyaplural/diarisanitat/Barcelona-primera-Taula-Salut-Mental_6_472512769.html