Més de 100 persones, en representació de 31 entitats federades, van compartir experiències d’estructuració interna i de projectes desenvolupats per la xarxa associativa durant la II Jornada de Reflexió Interna de FECAFAMM.
Després de l’èxit de la I Jornada de Reflexió Interna que va tenir lloc el passat 27 de juny de 2009, la FECAFAMM va organitzar una segona edició per reunir de nou a tot el seu col·lectiu associatiu. La II Jornada va tenir lloc el dissabte 20 de febrer a la Casa del Mar de Barcelona i va comptar amb la participació de més de 100 persones provinents de 31 de les associacions federades.
L’acte d’inauguració va anar a càrrec de Pilar Solanes, subdirectora general de Programació i Avaluació del Departament d’Acció Social i Ciutadania; i Marc Rius, director general de Participació Ciutadana de la Generalitat. La representant d’Acció Social i Ciutadania va remarcar ‘la clara posició de suport del seu departament al moviment associatiu, com un moviment madur i que és capaç de gestionar centres i serveis que formen part de la xarxa de Salut Mental’. A més, va enumerar diversos reptes de l’administració cap al nostre col·lectiu: l’increment suport econòmic, la gestió de la configuració dels serveis de la xarxa amb la línea d’augmentar la seva qualitat, la configuració de la programació territorial i la campanya de lluita contra l’estigma de la malaltia mental. Per la seva banda, Marc Rius va valorar positivament la iniciativa federativa per incidir en les decisions públiques i polítiques, ja que ‘ ‘la unió fa la força’ és un concepte que hem de recuperar a la nostra democràcia’.
L’objectiu principal d’aquesta trobada era oferir un espai de participació a la xarxa associativa federada, on es puguès compartir experiències d’organització interna i de desenvolupament de projectes siguessin de l’interès de tots.
Així doncs, a la primera taula rodona de la II Jornada, que tenia com a títol ‘Experiències d’organització interna de la xarxa associativa’, representants de l’Associació de Familiars i Amics El Turó, Suport Castellar i Salut Mental Ponent van exposar l’estructura i evolució de les seves entitats.
Desprès d’un descans per esmorçar i fins l’hora de dinar, els participants es van dividir en quatre espais en forma de taller on van poder conèixer i tractar de forma pràctica els següents projectes: teatre social a l’Associació AM.MA.ME en col·laboració amb l’Associació Pallapupas Pallassos d’Hospital, el Servei d’Atenció a Famílies de l’Associació AREP, el Programa de Voluntariat del Club social El Roure d’AFEMHOS, i el pla de sensibilització i formació en salut Mental de Salut Mental Ponent.
A la tarda, es va presentar el nou Servei de SAF Jurídic de la FECAFAMMm, acte a càrrec de Mònica Carrilero, treballadora social i tècnica de la FECAFAMM, i Joaquim Corral, cap del Departament de Recursos comunitaris de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària.
I a continuació, la taula rodona ‘Experiències d’activitats desenvolupades per la xarxa associativa” va presentar als assistents alguns dels projectes més interessants que actualment estan fent-se a la xarxa: el Programa de captació de socis i germans d’AREP, les Nits literàries i musicals de Sol de Solsonès, el Projecte comunitari de psicoeducació a escoles i universitats’ d’AFAMMMA, la Coordinació entre el moviment associatiu i la xarxa de salut mental de Martorell d’AFASM, i la Col·laboració entre l’Associació Salut Mental Baix Llobregat i l’Ajuntament de Sant Just Desvern.
La clausura de la Jornada va anar a càrrec del president de la FECAFAMM, Xavier Trababo, la directora tècnica, Marta Poll, i el tècnic organitzador de la trobada, Jesús Bernal, agraïnt la presència dels assistents i animant-los a seguir treballant en xarxa.