Des de la seva creació, l’any 2017, la Guia d’estil de SMC ha estat un document viu, en evolució constant per adaptar-se als canvis socials i lingüístics. Aquesta última versió no és una excepció. A més de les revisions i actualitzacions prèvies, la Guia d’estil 2024 incorpora noves seccions centrades en la interseccionalitat i l’ús de llenguatge no binari. La guia és un reflex dels esforços continus de SMC per afavorir una comunicació que respecti la diversitat i promogui la inclusió.

Principals novetats de la guia

  • Interseccionalitat: La nova guia destaca la importància de reconèixer les múltiples dimensions de la identitat individual, com ara l’edat, la identitat sexual, el color de pell i la classe social, entre d’altres. Això ajuda a evitar jerarquitzacions i a abordar la salut mental amb una perspectiva que consideri la complexitat de les experiències individuals.
  • Llenguatge no binari: La guia ofereix pautes per utilitzar un llenguatge no binari indirecte, evitant la jerarquització de gèneres i fent servir termes neutres quan sigui possible. Això inclou l’ús de paraules sense flexió de gènere i l’eliminació de marques de gènere sempre que sigui possible.
  • Actualització visual i de contingut: S’ha incorporat una secció específica sobre l’ús d’imatges per evitar estereotips i promoure una representació diversa i positiva de la salut mental. A més, la guia presenta la nova imatge corporativa que reforça els missatges clau de la comunicació de SMC.

Un compromís amb la inclusió

El document es dirigeix a totes les persones vinculades a les entitats de salut mental, amb l’objectiu de garantir que el llenguatge utilitzat sigui respectuós i inclusiu. La Guia d’Estil 2024 destaca la importància de parlar de la salut mental amb precisió, evitant termes que puguin perpetuar l’estigma o minimitzar la diversitat d’experiències. Per exemple, es recomana parlar de “persona amb experiència pròpia en salut mental” en lloc de “malalt mental”, i utilitzar termes com “persona en situació de vulnerabilitat” en lloc de “persona vulnerable”.

Un document viu per a un canvi constant

Convidem a totes les persones interessades a revisar la guia i fer aportacions per continuar millorant aquest document. Els suggeriments i comentaris poden ser enviats a l’equip de Comunicació a través de comunicacio@salutmental.org.

Amb aquesta actualització, Salut Mental Catalunya volem reafirmar el nostre compromís amb una comunicació que no només informa, sinó que també promou l’equitat i el respecte per totes les persones implicades en l’àmbit de la salut mental.

Descarrega aquí Com parlar de salut mental, Guia d’estil 2024.

Altres guies d’interès aquí.

Font: Web Salut Mental Catalunya. https://www.salutmental.org/com-parlar-de-salut-mental-amb-una-mirada-inclusiva-i-que-respecti-la-diversitat-publiquem-la-guia-destil-2024/

Por AFMMTE

És una entitat social que representa les 4 comarques de les Terres de l'Ebre, creada l'any 1998. Està adscrita a la Federació Salut Mental Catalunya. Som membres de la Coordinadora de Salut Mental Tarragona-Terres de l'Ebre i de la Taula de Salut Mental Terres de l'Ebre. També formem part del projecte Activa't per la Salut Mental TTEE. Aquets son els nostres serveis: - Servei de Club Social - Servei d'atenció psicològica - Servei d'atenció social (Treballadora Social).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger