El passat diumenge 6 d’octubre, l’Associacio Afmmte va celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental a les Terres de l’Ebre, a la Ràpita, i ens vam unir amb veu ferma per recordar que la salut mental és un dret universal i fonamental per a tothom.
Va ser una oportunitat per reivindicar, sensibilitzar i trencar els murs d’estigma que encara envolten les malalties mentals. Des de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre, vam posar en valor les nostres experiències, la nostra lluita i les nostres esperances, així com la necessitat urgent de més suport per a les persones afectades i les seves famílies.
La salut mental és cosa de tothom.
La salut mental no és una qüestió individual, sinó col·lectiva. Afecta totes les persones, independentment de l’edat, sexe o condició social. Tanmateix, les persones que conviuen amb aquesta situació sovint es troben aïllades, invisibilitzades i sense el suport adequat. Per això, des de la nostra associació lluitem diàriament per donar visibilitat i garantir que les famílies no es trobin soles en aquest camí.
Reivindiquem un sistema de salut mental digne.
Encara avui en dia manquen més recursos, més professionals, i un sistema sanitari que sigui capaç de respondre a les necessitats reals de les persones afectades. Les Terres de l’Ebre, com altres territoris, patim la manca de serveis especialitzats, fet que provoca que moltes persones i les seves famílies hagin de fer front a llistes d’espera interminables. Reclamem un sistema sanitari just, equitatiu i accessible per a tothom.
Trenquem l’estigma.
El desconeixement i els prejudicis continuen sent les principals barreres que impedeixen que moltes persones rebin el tractament i l’atenció necessària. Volem un món on les persones amb diversitat funcional siguin escoltades, respectades i incloses. Cal educar en valors de comprensió, empatia i solidaritat, per construir una societat més inclusiva i lliure de discriminació.
El paper de les famílies.
Com a familiars, som testimonis diaris de les dificultats i reptes que comporta viure amb una malaltia mental. Acompanyem, cuidem i, sovint, carreguem amb un pes emocional molt gran. Per això, demanem també suport específic per a les famílies, perquè el benestar de qui cuida és igualment important. Les famílies necessitem recursos, informació i xarxes de suport que ens ajudin a afrontar els reptes del dia a dia.
Apostem per la recuperació.
La recuperació és possible. Amb el tractament adequat, suport i comprensió, moltes persones poden viure vides plenes i significatives. Hem de fomentar el dret a la recuperació, oferint serveis que promoguin l’autonomia, la dignitat i l’empoderament de les persones.
Per un futur millor.
Des de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre, ens comprometem a seguir treballant per una societat on ningú sigui discriminat pel fet de patir una malaltia mental. Volem continuar sent un espai de suport, comprensió i lluita per a totes les persones afectades i les seves famílies, tal i com hem estat fent fa 26 anys.
A més aprofitem per donar a conèixer l’ampliació del Club Social Terres de l’Ebre, un servei en cartera del Departament de Drets Socials que promou la inclusió social i comunitària de les persones afectades, situat a Amposta.
En aquest Dia Mundial de la Salut Mental, fem una crida a les institucions, als professionals i a la societat en general perquè treballin conjuntament per garantir una salut mental digna, accessible i sense estigmes. Perquè cuidar la salut mental és cuidar el benestar de tota la societat. Associacio Afmmte, Club Social Terres de l’Ebre #DiaMundialdelaSalutMental #díamundialdelasaludmental #salutmental #saludmental Ajuntament de la Ràpita, Esbart Dansaire Rapitenc & Colla Gegantera i dolçainera de la Ràpita, Pepas Duet, Lucy Cartes