L’informe planteja l’escenari actual i el reptes que tenim per afrontar l’atenció a la salut mental en l’entorn rural de Catalunya.
Aquest divendres, 22 de novembre de 2024, la Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges va acollir la presentació de l’informe “Salut mental i entorn rural”. L’acte va congregar activistes en primera persona, familiars, professionals de la salut mental i representants institucionals, per abordar els reptes i les necessitats detectades en els diferents territoris rurals de Catalunya.
Pots recuperar l’acte aquí:
Presentació de l’informe: obstacles i oportunitats de la salut mental a l’àmbit rural
La jornada va començar amb un cafè de benvinguda i la intervenció inaugural de Marta Poll, directora de SMC, juntament amb representants de la Cooperativa l’Olivera.
Posteriorment, Geni Ustrell, responsable de l’Espai Situa’t de l’Anoia, i Alba Muntadas, activista en salut mental, van presentar l’informe, que recull les aportacions de més de 100 persones amb experiència pròpia en salut mental, familiars i professionals dels àmbits sanitari i social dels territoris de Lleida-Pirineus, Terres de l’Ebre i Catalunya Central.
El projecte ha generat espais de reflexió i treball col·laboratiu per analitzar les desigualtats territorials en l’accés a serveis i recursos de salut mental en zones rurals, identificant els factors que condicionen una atenció adequada. Basat en el treball de 9 grups focals, l’informe ha recollit 492 relats, 183 obstacles, 257 propostes i 52 bones pràctiques, i planteja els reptes que el país ha d’afrontar per garantir una atenció equitativa en aquests entorns.
“Som minoria, cada cop tenim menys serveis i més lluny, i cada vegada et sents més menystingut. Entre setmana menys activitats i serveis i el cap de setmana més activitats per la gent que ve de fora”, exposava Alba Muntadas.
Taula de participants: necessitats i reptes
La taula rodona de participants va ser un dels moments centrals de la jornada. Moderada per Meritxell Vidal, responsable de l’Espai Situa’t Terres de l’Ebre, va comptar amb les veus d’Ana Isabel Pérez, membre del Comitè en primera persona de SMC; Rosa Circuns, presidenta d’ASFAM Salut Mental del Berguedà; i Pilar Serra, psiquiatra de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) del Pallars Jussà.
Les intervencions van destacar les dificultats específiques que comporta l’atenció a la salut mental en zones rurals, com ara la manca de recursos, la dispersió territorial i la necessitat de serveis més accessibles. En aquest sentit, l’Ana Isabel va parlar de la mobilitat: “Molta gent té un autobús a primersa hora del matí i no en té més fins la tarda. Això comporta que els pobles queden aïllats, hi ha persones que no poden arribar als serveis” i Pilar Serra va referència a la manca de professionals: “Des del punt de vista sanitari, ens trobem amb què estan molt centralitzats els dispositius. Tenim un hospital de dia per 3 comarques”.
A més d’aquestes propostes específiques, es va insistir en la necessitat de promoure polítiques que garanteixin l’equitat territorial i la continuïtat assistencial. Es va posar èmfasi en flexibilitzar els models actuals, fomentar iniciatives comunitàries i assegurar que les necessitats de les zones rurals siguin considerades en la planificació estratègica en salut mental.
Rosa Circuns, va posar en valor la feina del teixit associatiu i les Taules de Salut Mental: “Hem de procurar estar tots i totes juntes al territori i fer xarxa. Al Berguedà, tenim la sort de tenir una Taula de Salut Mental molt potent i això fa que tothom sàpiga cap on s’ha d’anar quan hi ha un problema i això és molt important.”
Taula institucional: la mirada rural des de la política
A continuació, la taula institucional ha aportat una visió estratègica sobre el futur de la salut mental en entorns rurals. Hi van participar Josep Tristany, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut; Òscar Martínez, diputat de Salut Pública de la Diputació de Lleida; i Mercè Torrentallé, presidenta de Salut Mental Catalunya.
Òscar Martínez va posar en valor l’informe: “Necessitem dades com les dels indicadors que presenta aquest informe, és fonamental poder fer-nos arribar les necessitats per poder ser acurats i efectius, cal un acompanyament efectiu i que hagi retorn de tot el que s’està fent”. Qui també va agraïr l’informe va ser en Josep Tristany, qui va posar de relleu l’aposta des del Departament de Salut per la salut mental comunitària: “La salut mental està a l’agenda política, se’n parla molt més, és una oportunitat i un repte. Des del departament s’ha definit un model comunitari, adreçat a la recuperació de les persones. Ara, més enllà de primeres persones i famílies, hi ha molts agents i actors del territori que han de poder sumar”.
“El territori de l’entorn rural té unes mancances estructurals que no permeten acompanyar i atendre la salut mental de forma adequada” va destacar Mercè Torrentallé. Alhora, recollint tots els reptes sorgits de l’informe, ha posat en valor la tasca que realitzen les associacions locals i les 48 Taules de Salut Mental a Catalunya.
Coneixem la tasca social de la Cooperativa L’Olivera
L’acte ha continuat amb una visita guiada a la Cooperativa l’Olivera, una iniciativa social i de treball fundada amb l’objectiu d’integrar persones amb dificultats, especialment aquelles en situacions socials més desfavorides, i potenciar els valors del territori a través del cultiu de vinyes i oliveres i l’elaboració de vins i olis ecològics.
Durant la visita, les assistents van conèixer de prop aquest projecte, que exemplifica com es poden generar oportunitats laborals i de cohesió social al món rural, i van gaudir d’un tast dels seus productes.
La primera pedra per garantir una salut mental rural
Aquesta jornada ha servit no només per presentar l’informe sinó també per posar de relleu la importància d’abordar la salut mental en entorns rurals des d’una perspectiva integral, implicant tots els agents socials i institucionals, i reforçant les accions per garantir una atenció de la salut mental a l’entorn rural de tot el territori.
Les participants van coincidir en la necessitat de reforçar la xarxa de suport, garantir l’equitat territorial i ajustar les polítiques públiques a les particularitats i necessitats específiques de les zones rurals.
Font: Salut Mental Catalunya. https://www.salutmental.org/