Cinc associacions del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han constituït una nova Coordinadora de salut mental territorial amb voluntat d’aconseguir una capacitat d’interlocució més forta davant les administracions a més de difondre socialment els problemes de les persones malaltes i les seves famílies. Impulsada per l’Associació Ment i Salut la Muralla; Aurora -totes dues de Tarragona-; l’Associació Porta Oberta de Valls, l’Alt Camp i la Conca de Barberà; i l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre, els responsables de l’entitat recorden que, tot i les millores en l’atenció dels últims anys, queda molt camí per recórrer en matèria de sensibilització social.

Entre les primeres tasques que assumirà la nova associació figura la creació de «taules de salut mental» a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona que, actuant de forma coordinada, comptaran amb representants dels col·lectius de metges, Fiscalia o institucions com la Diputació de Tarragona. Però també continuar oferint atenció o serveis a les famílies que encara no cobreixen ni proporcionen les administracions públiques així com establir mecanismes de coordinació i anàlisi conjunta entre els respectius equips tècnics.

Seguint l’èxit de l’experiència endegada a les comarques lleidatanes, la creació de la nova coordinadora -un procés que s’ha gestat durant els últims dos anys i del qual n’ha quedat fora, de moment, una associació de Reus, que podria integrar-s’hi més endavant- té com a principal repte plantejar «demandes a l’administració conjuntament, no per separat», com es feina fins aquests moments.

Els afectats i el seu entorn més directe són conscients encara que, tots i els avenços en l’atenció mèdica en el sistema públic dels últims anys, la salut mental és encara «la ventafocs» dins del món de la salut, segons l’ha definit el mateix Bernal, des del punt de vista de recursos econòmics. «Queda molt encara per lluitar. La problemàtica és molt àmplia i hi ha moltes veus que parlen: és important unificar-les i que arribin més fort on han d’arribar», apunten.

La Federació, que dóna cobertura a 6.000 famílies associades de tot Catalunya, ha estat una de les impulsores d’aquesta nova plataforma. La idea, més enllà de les reivindicacions de recursos sanitaris, és fer visible la seva situació, lluny dels tòpics. Les entitats constaten, de fet, que aquesta situació impossibilita en bona mesura abastar la dimensió real de les persones i famílies afectades. La crisi ha incrementat les afectacions per depressió o ansietat, reconeixen, però la psicosi, l’esquizofrènia o els trastorns de personalitat, així com els problemes infantils i juvenils, continuen estan ben presents a la societat.

«El moviment associatiu representa una petita part del problema de la salut mental. En les famílies i les persones hi ha instal·lat un component important d’estigma social que et frena a l’hora de donar la cara, sortir de l’armari. Cal dir estic aquí, he de lluitar, que la gent sàpiga que tenir un problema de salut mental no és més que això. Cal treure traure tòpics. Cada cop més, però la gent no està preparada per això», reflexiona Bernal.

 

 

     

 

Fotos cedides per ACN/Jordi Marsal.

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger