El Llibre blanc de la psiquiatria de l’infant i l’adolescent vol donar major visibilitat a la disciplina, i detectar en quin estat es troba a casa nostra i quins reptes caldria afrontar en el futur.

El passat mes de març, la Càtedra Fundación Alicia Koplowitz va presentar el Llibre blanc de la psiquiatria de l’infant i l’adolescent, primer document d’aquest tipus que es publica a l’Estat.

Els seus objectius han estat, prioritàriament, analitzar l’estat actual de la psiquiatria de l’infant i l’adolescent a l’Estat i en cadascuna de les Comunitats autònomes, involucrar els professionals, localitzar els reptes de futur i incrementar la visibilitat de la disciplina.

El document recorda que la Directiva 2005/36/CE reconeix la psiquiatria de l’infant i l’adolescent com una especialitat mèdica amb una durada mínima de formació sanitària especialitzada de 4 anys. Espanya, però, no es troba entre els països que tenen reconeguda aquesta especialitat formativa com ara França, Portugal, Alemanya, Itàlia, Irlanda, Regne Unit, etc.

No obstant això, el document vol mostrar la importància de l’especialitat recordant que més de la meitat dels trastorns apareixen per primer cop abans dels 14 anys i que més del 70% ho fan abans dels 18.

En el cas espanyol, la psiquiatria de l’infant i l’adolescent està en procés de reconeixement com a especialitat acreditada pel Ministeri de Sanitat, Serveis socials i Igualtat.

Un de cada 8 menors de 18 anys pateix un trastorn mental

Segons la darrera Enquesta Nacional de Salut 2011-2012, a Espanya el 2,6% de la població infantil pateix trastorns de la conducta i un 1,1% trastorns mentals.

De fet, en el Llibre blanc, s’estima que una cinquena part dels adolescents menors de 18 anys pateixen algun tipus de problema de desenvolupament emocional o de conducta i que un de cada 8 té actualment un trastorn mental, és a dir, aproximadament un milió de persones.

La situació a Catalunya

Pel que fa al cas concret de Catalunya, el document recorda que l’atenció a la salut mental dels infants i adolescents s’articula mitjançant el Pla Director de Salut Mental i Addiccions de Catalunya de 2006 que no s’ocupa en particular dels infants i adolescents sinó que engloba també la salut mental d’adults.

Segons el document, Catalunya és una de les Comunitats autònomes amb majors recursos en l’àmbit de la Psiquiatria infantil i de l’adolescent atès que disposa tant d’unitats de tractament ambulatori com Hospitals de dia així com de dues unitats de referència d’Hospitalització completa a l’Hospital Clínic i a l’Hospital de Sant Joan de Déu.

També és, però, la Comunitat on es donen més casos, junt amb Navarra. A més, es detecta també que els dispositius de Psiquiatria infantil i de l’adolescent han vist incrementada la demanda dels seus serveis: les visites han augmentat en un 92,09% entre 2002 i 2012 mentre que els pacients atesos ho han fet en un 84,56%.

 

Font: http://xarxanet.org/social/noticies/un-de-cada-8-menors-pateix-un-trastorn-mental?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=240

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger