L’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebres juntament amb les Associacions de Salut Mental de Catalunya, va participar en «El DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL», el passat dissabte dia 10 d’octubre, en l’acte ‘Dignitat en salut mental’ que va tindre lloc a Valls i que va servir perquè les entitats que treballen amb persones afectades per trastorns mentals, reclamessin a la Generalitat més recursos per a la seva inclusió social.

Davant la vicepresidenta i consellera en funcions de Benestar Social, Neus Munté, i el conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz, el president de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), Xavier Trabado van demanar a la Generalitat una «aposta política ferma» perquè les persones afectades tinguin oportunitats d’accés a l’ocupació, a una vivenda i a formació, tres aspectes bàsics per a la seva inclusió social.

Trabado va ressaltar la necessitat de millorar els serveis habitacionals en totes les modalitats i doblar les 1.200 places actuals. Va subratllar que els 57 milions d’euros que es destinen a Catalunya a fins socials a través de la casella de l’IRPF de la declaració de la renda haurien de ser gestionats per la Generalitat «tal com marca la legislació», amb l’objectiu que la Generalitat doni prioritat a la salut mental en el pressupost.

RECURSOS ESCASSOS

En aquest sentit ha considerat «imprescindible» que se segueixi desplegant el pla integral de Salut Mental i Addiccions. La federació s’ha queixat de la falta de recursos a «molts pobles de Catalunya» i del fet que «encara hi ha 2.000 persones que viuen en institucions psiquiàtriques». En aquest sentit, Ruiz ha afirmat que el camí a seguir és passar d’aquestes institucions a «pisos tutelats». «No es tracta de posar-hi més diners, sinó d’utilitzar-los millor», ha afegit.

La presidenta de l’associació Porta Oberta, Persones amb Malaltia Mental i Familiars –l’altra entitat organitzadora de l’acte–, Carmen López, va reclamar un centre de dia per a Valls, perquè els pacients no hagin de desplaçar-se fins a Tarragona i Reus (Tarragona), amb la qual cosa podrien tenir els serveis d’assistència i recuperació més a prop.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, es va  comprometre a obrir un centre de dia a Valls «tan aviat com es formi el Govern i es defineixin els pressupostos», mentre que la vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, va destacar la importància de combatre l’alt índex d’atur de les persones amb trastorns de salut mental; lluitar contra l’estigma –cosa, va dir, que «no només és qüestió de l’Administració, sinó de tota la societat»– i millorar l’autonomia i la seva llibertat d’acció.

LLUITAR CONTRA L’ESTIGMA

Munté va recordar que, segons apunten els experts, «una de cada quatre persones patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida». «Això demostra com en som de vulnerables i que forts que podem ser si treballem junts», va afirmar la vicepresidenta, que va defensar la importància de fer visibles «les necessitats i esperances» d’aquest col•lectiu. «Dignitat vol dir igualtat d’oportunitats, vol dir viure amb plena autonomia i llibertat d’elecció a l’hora de decidir què fer en el dia a dia», va apuntar.

«Alguns d’aquests reptes impliquen més esforç, altres, més recursos», va admetre la consellera abans de passar la pilota al conjunt de la societat: «És treball de les administracions, però hi ha reptes en què tots podem fer alguna cosa. És la lluita contra l’etiqueta, contra la discriminació. Tots podem trencar el silenci i dir ‘no’ a l’estigma», va dir.

DEFENSA DE LA DIGNITAT

En al•lusió al procés en marxa a Catalunya, el conseller Ruiz va apuntar: «Com a poble que, tradicionalment, va veure menyspreada la seva dignitat,  i hem de ser capaços d’entendre el valor que té la dignitat per a una persona que pateix un problema de salut mental». Ruiz va assegurar que ha «pres nota» de les peticions que li han fet arribar les entitats.

Segons les últimes dades de l’OMS, els desordres mentals representen el 13% de la càrrega total de malalties al món i representen un terç de totes les discapacitats relacionades amb la salut. A més, dos de cada deu nens i adolescents tenen un trastorn mental i la meitat dels problemes de salut mental es manifesten abans dels 14 anys.

 

    

    

    

   

 

Font: www.elperiodico.cat

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger