El passat dijous 19 novembre a Tortosa,  es va presentar a la seu de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre a Tortosa el projecte Activa’t per la salut mental, un projecte de base comunitària per millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. Es tracta d’un projecte pilot, de tres anys de duració, que es desenvolupa a dotze territoris de Catalunya, un d’ells, les Terres de l’Ebre, a Amposta i Tortosa, a través de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre i la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, i amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa, l’Ajuntament d’Amposta i la Diputació de Tarragona.

A la presentació hi ha participat la delegació territorial de Salut a Terres de l’Ebre (Regió Sanitària), l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament de Tortosa, l’Ajuntament d’Amposta, la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i la Federació Salut Mental Catalunya.

El projecte pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental greus i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida. És un projecte pilot coordinat per la Federació Salut Mental Catalunya i el Departament de Salut, que s’emmarca en el Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions (PIAISS) promogut per la Generalitat. La finalitat última de l’ «Activa’t per la salut mental» és comprovar-ne l’eficàcia amb l’objectiu d’incorporar-lo a la xarxa pública d’atenció catalana. Durant els tres anys de pilotatge el projecte és avaluat per Ivàlua, Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques.

Machús San Pío, directora del projecte «Activa’t per la salut mental» a la Federació Salut Mental Catalunya, ha explicat que «la gran xarxa de serveis a Catalunya és molt diferent a cada territori, i cal consolidar la coordinació entre els diferents serveis existents per aconseguir un model integral que atengui les persones amb problemes de salut mental i les famílies cap a l’apoderament. El projecte Activa’t es du a terme gràcies a les aliances entre els proveïdors sanitaris, la regió sanitària i les associacions a cada un dels 12 territoris».

El projecte proposa un circuit que preveu atendre 3.000 persones a 12 territoris

L’accés a la informació i al coneixement contribueix de forma molt positiva a una gestió més eficient del propi procés de cura i recuperació, i a una participació compartida en la presa de decisions que situa el ciutadà al centre del sistema. En aquest sentit, el projecte s’articula en un circuit de quatre fases, la primera oberta a tothom, i les restants dirigides únicament a les persones participants al projecte:

1. Espai Situa’t: servei d’informació especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

2. Psicoeducació: per a famílies (programa Proenfa) i persones amb un problema de salut mental greu (Klau de Re) desenvolupat pels professionals de la salut mental.

3. Programa PROSPECT per al desenvolupament de l’apoderament de la persona amb un problema de salut mental greu i de la família. A més, s’hi planteja un mòdul per a professionals i un quart mòdul comú amb els tres grups.

4. Grups d’ajuda mútua: servei de suport continuat basat en l’experiència entre iguals.

A més de les Terres de l’Ebre, els territoris on s’ha implantat la prova pilot són: Sabadell, Girona, Manresa, Barcelona (Nou Barris), Lleida, Granollers, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Igualada i Tarragona, i preveu abastar unes 3.000 persones als diferents serveis, tant familiars com persones amb problemes de salut mental.

Terres de l’Ebre s’activa per al salut mental

Durant la presentació, Ferran Bel, alcalde de Tortosa, ha assenyalat que «gràcies a les sinèrgies de les diferents institucions aquest programa millorarà el que es fa. L’ajuntament de Tortosa cedim unes instal·lacions noves a l’associació, dignes de la feina que s’hi fa».

Susanna Sancho, representant de l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Amposta, apuntava que «la família segueix sent el punt de suport de les persones amb problemes de salut mental i aquest programa millorarà aquest suport. Cedim un espai a Amposta per a l’Espai Situa’t, i posarem a l’abast tots els recursos que puguem per tirar endavant el programa».

A les Terres de l’Ebre treballen conjuntament serveis socials i sanitaris per garantir un model d’atenció comunitària a les persones amb trastorn mental greu i les seves famílies. A Tortosa i Amposta hi destaca la bona col·laboració que existeix entre els serveis de salut mental i la xarxa associativa, en aquest cas, Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, que atén la població de referència que inclou en aquest moment el projecte, i l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre. Al 2014, un total de 26.461 persones van ser ateses als Centres de salut mental d’adults (CSMA) de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre; de les quals un 27% ho van ser per un trastorn mental greu

Albert Gómez, director dels Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, ha afirmat que l’Activa’t «es tracta d’un pla pilot que volem fer molt bé, i que implica a tots els departaments a través del Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS). Creiem que tots els departaments han de treballar per implementar polítiques de salut i, en aquest sentit, a territori responem a la demanda de l’Associació de familiars expressada en la Taula de Salut Mental i posem a disposició transport sanitari per a les persones amb problemes de salut mental».

La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre gestiona els diversos dispositius d’atenció a la salut mental de Terres de l’Ebre (comarques de Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta), i inclou recursos a nivell comunitari, hospitalari i d’atenció específica. Per la seva banda, l’associació de familiars, compta amb més de 93 socis i familiars i també s’atén a persones que no siguin sòcies.

Enric Cardús, gerent de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, ha explicat que «els problemes de salut mental necessiten també un abordatge social, no només sanitari. Si un pacient en procés de recuperació no té feina, ni habitatge, ni suport familiar… es molt probable que recaigui en la malaltia. Una bona xarxa social i sanitària afavorirà un ús més racional dels recursos i segurament reduirà els ingressos aguts».

L’Espai Situa’t de Terres de l’Ebre, ubicat a Amposta (Avda Catalunya S/N) i Tortosa (Montcada 27, 1r pis) en dies alterns, ofereix informació, orientació i assessorament específic sobre trastorns mentals a la persona o la família, però també és un espai obert a la ciutadania per informar-se de qualsevol qüestió relacionada amb la salut mental. Com que es tracta d’un projecte pilot, l’accés a la resta del circuit Activa’t el determina el protocol d’avaluació del projecte.

Durant aquest trimestre es preveu començar la selecció de persones participants al pilot, i començar els cursos psicoeducatius de cara a la primavera de 2016, de la mà dels professionals del proveïdor sanitari.

Per la seva banda, Francisco Moya, president de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre, ha agraït molt el compromís dels dos ajuntaments per l’acollida dels projecte i la cessió dels espais i se senten molt satisfets de ser escollits per desenvolupar el projecte a les Terres de l’Ebre. «Fins ara les associacions creàvem activitats per promocionar l’autonomia de la persona amb problemes de salut mental, però [amb aquest programa] podem treballar dins un circuit». Així mateix, agraeix que la Regió Sanitària Terres de l’Ebre posi a disposició el transport sanitari, que «facilitarà que les persones amb problemes de salut mental puguin accedir als diferents dispositius i activitats» millorant la seva autonomia.

L’OMS estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental

L’Organització Mundial de la Salut estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Segons l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, en l’informe de la «Central de Resultats dades de salut mental i addiccions 2014», el 32,2% de les persones ateses en Centres de Salut Mental d’Adults pateixen un trastorn mental greu.

Col·laboradors

El projecte «Activa’t per la salut mental» compta amb la col·laboració de les quatre Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Ivàlua i amb el finançament de l’Obra Social «la Caixa», Otsuka, Lundbeck, Janssen, Fundació Roca i Pi, Fundació Roviralta i Roca Salvatella. A Terres de l’Ebre, el projecte compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tortosa i l’Ajuntament d’Amposta.

 

    

 

Font: www.salutmentalcatalunya.org

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger