La Conselleria de Salut ha presentat aquest dijous un pla de xoc contra el descomunal augment dels trastorns de la conducta alimentària (TCA), que pateixen principalment les nenes i adolescents. El pla, que compta amb el vistiplau de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (Acab) i es desenvoluparà durant aquest any i el següent, estarà dotat de 8,4 milions d’euros, però el que és més important és que suposa un «canvi de paradigma» a l’hora de tractar aquesta problemàtica de salut mental.

Com ha assenyalat la directora d’Acab, Sara Bujalance, el pla no només implica un augment dels professionals especialitzats i més places en hospitals de dia i unitats especialitzades, sinó també la «formació» dels ja treballadors existents (sobretot en l’àmbit de l’atenció primària i comunitària, com metges de família, infermeres i referents de benestar emocional) amb l’objectiu de reforçar la detecció precoç dels casos més lleus i així evitar que es cronifiquin.

«Els casos més greus de TCA ja estan ben tractats a les unitats especialitzades. El problema eren els casos més lleus», ha dit Bujalance, l’associació del qual ja havia denunciat alguna vegada en aquest diari l’«abandonament» que molts joves pateixen després d’estar ingressats als hospitals a causa de la falta de continuïtat de cures.

Segons la conselleria de Salut, uns 85.000 catalans de més de 15 anys diuen que pateixen algun TCA. El 25% dels ingressos infanto-juvenils per qüestions de salut mental estan relacionats amb algun trastorn alimentari. El 96% dels TCA es produeixen en noies joves, a causa de «la pressió estètica molt vinculada a les xarxes socials», ha assenyalat el conseller de Salut, Manel Balcells. «El pla inclou més professionals, més places hospitalàries i més places d’hospital de dia», ha dit Balcells.

Així, els centres de salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) tindran 52 facultatius més (fins a arribar als 104) i els hospitals de dia, un total de 115 places. A més, Salut preveu crear una unitat de trastorns de la conducta alimentària en regions sanitàries on ara mateix no n’hi ha: Lleida, Catalunya Central i l’Alt Pirineu i Aran. «A més, reforçarem la de Tarragona perquè falten places», ha dit Aina Plaza, la directora general de Planificació i Recerca de Salut. La desigualtat territorial en l’àmbit de la salut obliga moltes famílies a desplaçar-se a altres territoris per ser ateses correctament.

Font: Beatriz Pérez https://www.elperiodico.cat/ca/sanitat/20230323/salut-pla-trastorns-conducta-alimentaria-tca-deteccio-precoc-85056098

 

Por AFMMTE

És una entitat social que representa les 4 comarques de les Terres de l'Ebre, creada l'any 1998. Està adscrita a la Federació Salut Mental Catalunya. Som membres de la Coordinadora de Salut Mental Tarragona-Terres de l'Ebre i de la Taula de Salut Mental Terres de l'Ebre. També formem part del projecte Activa't per la Salut Mental TTEE. Aquets son els nostres serveis: - Servei de Club Social - Servei d'atenció psicològica - Servei d'atenció social (Treballadora Social).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger