El macroprojecte Henka, impulsat per l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), que al llarg dels tres anys vinents treballarà amb 500 escoles de tot Espanya, té per objectiu «prevenir i promoure» el benestar emocional dels joves de 12 a 16 anys (és a dir, de l’ESO). En col·laboració amb Zurich Foundation, Henka (que en japonès significa «procés de transformació personal sense possibilitat de retorn a l’estat inicial»), i que està basat en l’evidència científica, surt de la idea que la salut mental és un «problema creixent», de «gran magnitud», com ha assenyalat aquest dimarts en roda de premsa el director gerent de Sant Joan de Déu, Manel Castillo.

Com ha assenyalat la cap del Servei de Salut Mental i Juvenil de Sant Joan de Déu, Montse Dolz, els trastorns mentals comencen «en la infància i adolescència». A continuació algunes dades. Una de cada quatre persones tindrà un problema d’aquesta mena al llarg de la seva vida. El 70% d’aquests problemes comencen abans dels 18 anys. A Espanya, el 16% dels adolescents declaren haver tingut un problema de salut mental el 2021, un percentatge que era del 6,25% el 2017.

Aquest increment també té un impacte en els serveis sanitaris. Per exemple, entre el 2019 i el 2022, el centre de salut mental infantojuvenil (CSMIJ) de Sant Joan de Déu ha vist com s’incrementaven un 19% les visites i fins i tot un 90% les consultes per trastorns de la conducta alimentària (TCA). A més, les urgències per salut mental van pujar un 69% a Sant Joan de Déu. «S’ha produït un augment de l’activitat assistencial molt marcada, tot i que la bona notícia és que els trastorns mentals greus no han augmentat la prevalença», ha assenyalat Dolz.

¿Com? A través de tallers. El professorat, a més, rep formació en habilitats com la resiliència. «La base teòrica i científica és la resiliència, el fet de saber adaptar-se a situacions complexes», ha destacat Sintes. Henka està basat en altres programes de salut mental, com l’Upright. De moment, el programa Henka s’ha desenvolupat a les classes de 1r i 2n d’ESO, però l’objectiu és ampliar-lo a tots els cursos de secundària al llarg de l’any vinent.

Font: https://www.elperiodico.cat/ca/sanitat/20230509/projecte-escoles-espanya-frenar-trastorns-mentals-adolescents-sant-joan-deu-87093397  Beatriz Pérez

Por AFMMTE

És una entitat social que representa les 4 comarques de les Terres de l'Ebre, creada l'any 1998. Està adscrita a la Federació Salut Mental Catalunya. Som membres de la Coordinadora de Salut Mental Tarragona-Terres de l'Ebre i de la Taula de Salut Mental Terres de l'Ebre. També formem part del projecte Activa't per la Salut Mental TTEE. Aquets son els nostres serveis: - Servei de Club Social - Servei d'atenció psicològica - Servei d'atenció social (Treballadora Social).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger