La Diputació de Tarragona i la Fundació de l’Obra Social «la Caixa» han signat un conveni amb la Fundació Privada Pere Mata, mitjançant el qual es regula l’aportació de 100.000 euros que » la Caixa» i la institució intercomarcal aporten a aquesta fundació per a fer possible la restauració de l’espai natural dels Ullals de Baltasar i la seva adequació per a la divulgació dels seus valors geologístics, faunístics i florístics al Parc Natural del Delta de l’Ebre.  Els treballs que s’han de realitzar són conseqüència de l’actual problemàtica d’elevada parcel·lació d’aquest indret, (cada petit hort va portar la construcció de petits magatzems agrícoles construïts amb materials residuals com xapes, fustes, uralites, etc.),  i també es deuen a l’acumulació de diversos residus com plàstics, vehicles inutilitzats i brosses de procedència diversa, que donen a l’indret un aspecte degradat.

 

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i la presidenta de la Fundació Pere Mata, Maria Glòria Salvador, han subscrit aquest acord en un acte que ha comptat amb l’assistència del director de l’oficina principal de “la Caixa” a Tarragona, Màrius Font; del vicepresident de la Diputació de Tarragona, Quim Nin; del diputat de la institució intercomarcal, Francesc Josep Miró, del director del Parc Nacional del Delta, Francesc Vidal; del director general de la Fundació Pere Mata, Joan Amigó i del gerent de la Fundació, Enric Cardús.

L’acció s’emmarca en el conveni de col·laboració signat aquest any 2009 entre la Diputació i l’Obra Social “la Caixa” per a la integració laboral de col·lectius en risc d’exclusió social mitjançant actuacions d’alt valor mediambiental en el territori. La institució intercomarcal col·labora en aquest projecte mitjançant l’Organisme Autònom Desenvolupament Local, (OADL), que té com una de les missions principals promoure el desenvolupament econòmic dels municipis mitjançant la millora de l’estructura productiva i, especialment, fomentant  el treball i l’ocupació efectiva.

Els objectius mediambientals que es volen aconseguir a través d’aquestes actuacions  són els següents:

•    Neteja de brossa  i eliminació de restes antròpiques: es realitzarà de manera manual, ja que és l’única que garanteix un impacte nul sobre el medi natural. Les petites infrastructures, tanques, etc. seran derruïdes amb maquinària lleugera i retirades pels camins ja existents, carregades directament sobre vehicles o amb contenidors d’obra i dipositades en els abocadors autoritzats.

•    Recuperació de dues parcel•les totalment destruïdes per l’incendi forestal esdevingut darrerament, mitjançant poda, retirada de restes cremades i recuperació del terreny. Les restes que ho permetin podran ser biotriturades i incorporades en els propis terrenys.

•    Eliminació d’espècies al·loctones: la vegetació exòtica o restes de plantacions d’arbres fruiters s’eliminaran de forma manual utilitzant eines com desbrossadores manuals o moto-serra. Aquestes restes podran ser biotriturades i incorporades en els propis terrenys dels Ullals.

•    Plantació d’espècies autòctones: es preveu la plantació d’un nombre d’arbres que permeti la repoblació d’una zona de ribera que serà determinada per la Direcció del Parc Natural, la qual substituirà  la vegetació exòtica existent.

D’altra banda, aquest projecte pretén assolir els següents objectius psicosocials:

•    Capacitar aquest grup de persones en risc d’exclusió social  i laboral per a desenvolupar les tasques pròpies d’una brigada de jardineria:

o    Realitzar una formació adient per les tasques específiques en jardineria.
o    Realitzar la formació corresponent a la utilització d’eines i maquinària.
o    Realitzar la formació adient en matèria de prevenció de riscos laborals.

•    Consolidar una brigada de jardineria pels usuaris que necessitin un treball a l’aire lliure:
o    Seleccionar candidats amb el perfil de treballadors amb necessitats específiques.
o    Realitzar la valoració del grau d’estrès en que es troben sotmesos els usuaris.
o    Realitzar la valoració del grau de preferències i expectatives laborals.

•    Oferir el suport (social, psicològic i laboral) necessari per mantenir i millorar la qualitat de vida dels treballadors.

La Fundació Privada Pere Mata es compromet a executar les tasques que figuren en aquest conveni amb el personal següent: 1 monitor, que es contractarà sota condició de persona en situació d’atur amb risc d’exclusió social, 5 peons, (persones que pateixen trastorn mental sever), 1 psicòleg, 1 treballador social i 1 enginyer agrícola.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha posat de manifest la mútua complicitat entre institucions, que “ens permet tirar endavant aquests projectes tan importants”, que tenen un doble objectiu: el psicosocial i el mediomabiental. Al seu torn, el director de l’oficina principal de “la Caixa” a Tarragona, Màrius Font, ha anotat que “és molt satisfactori veure la utilitat del nostre esforç”.

La presidenta de la Fundació Pere Mata, Maria Glòria Salvador, ha agraït a la Diputació i a l’Obra Social “La Caixa” el fet d’haver comptat amb la Fundació Pere Mata i ha afegit que “estem molt contents, atès que amb aquest projecte contribuïm a la integració social dels malalts amb trastorn mental sever, i a millorar un espai de gran valor mediambiental”. Al seu torn, el director del Parc Nacional del Delta, Francesc Vidal, ha assegurat que gràcies a aquesta acció “es posarà en valor un dels espais més singulars de Catalunya”.

La Fundació Privada Pere Mata és una entitat sense cap ànim de lucre ni benefici econòmic que té com a objectiu oferir respostes a les necessitats derivades de l’actual realitat de les persones adultes, persones que pateixen malalties mentals severes, així com preveure les seves necessitats futures i col·laborar amb entitats que tinguin les mateixes finalitats. D’entre les activitats productives del centre especial de treball destaquen els  treballs de jardineria i els projectes de  recuperació i millora del medi natural.

Informació de la página   www.tinet.cat

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger