El documental, dirigit per la cineasta i activista Berta O. Peig, dóna a conèixer l’experiència maníaca del trastorn bipolar en primera persona a través de 10 protagonistes amb la voluntat de trencar tabús i acabar amb l’estigmatització de la salut mental.
L’auditori de la Plana de l’Om de Manresa va acollir el 30 de setembre més de 170 persones per a l’estrena del documental Amunt, un acte organitzat per l’equip d’activistes de Manresa i l’Ajuntament de la localitat.
Aquest treball audiovisual ofereix una mirada profunda del trastorn bipolar, a partir del testimoni real de 10 persones que donen la cara per estendre el coneixement sobre el trastorn entre la població, afronten temes tabú i prejudicis envers la salut mental i exposen, sense complexos, les seves experiències maníaques.
La directora del documental i activista d’Obertament, Berta O. Peig, va explicar abans de la projecció, que la peça audiovisual “és fruit d’un projecte nascut fa 6 anys”, després que ella experimentés el seu primer brot. “L’experiència va ser tan forta que vaig decidir que ho havia de donar a conèixer. Aleshores estudiava comunicació audiovisual i vaig veure que tenia l’eina fantàstica per fer-ho”, va contar durant l’acte. Ella és una de les protagonistes del documental, juntament amb nou persones més, que “no van ser difícils de trobar”. L’objectiu, en paraules de la directora de Sant Fruitós de Bages, és “normalitzar la situació, som persones normals, no hi ha cap motiu per discriminar persones que han patit un trastorn”.
A continuació, Josep Franch, activista d’Obertament, va explicar la seva experiència en primera persona: “Parlo del silenci com a refugi, perquè em protegeix, i com a condemna, perquè em fa mal. És un silenci imposat perquè no sé com explicar què em passa, perquè no sé si ho entendran i perquè penso que em tractaran d’una manera diferent”. Segons ell, “al silenci cal sumar-hi l’estigma i la difamació, encara hi ha molts estereotips i prejudicis contra les persones que hem patit un trastorn mental”.
La part institucional de l’acte va ser a càrrec de Mercè Rosich, regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació; Pere Bonet, director de Salut Mental de la Fundació Althaia; i Miquel Juncosa, director d’Obertament. Rosich va ser l’encarregada d’explicar el conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament de Manresa i Obertament “per tal d’implementar activitats adreçades a millorar les actituds i comportaments respecte a les persones amb problemes de salut mental a la comarca del Bages, per lluitar contra la incomprensió i el desconeixement de la salut mental”.
La presentació del documental és la primera activitat organitzada per l’equip d’activistes de Manresa, que han estat formant-se en els darrers mesos i que ja han participat en diverses accions a escala nacional. Al final de l’acte es va convidar la gent a sumar-se a l’equip per posar en marxa accions de sensibilització social per a la salut mental.
Fuente:http://obertament.org/ca/informat/presentem-amunt-un-documental-sobre-el-trastorn-bipolar