La Unitat Funcional de Tortosa, formada per professionals de Salut Mental i professionals d’Addiccions, amb una gestió compartida del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil i el Centre d’Atenció i Seguiment a les Addicions (CSMIJ-CAS) es va posar en funcionament el passat 3 de juny. Aquesta mesura es pren per seguir les línies estratègiques del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del 2017-2020 on s’especifica la necessitat de dur a terme aliances estratègiques que incloguin protocols de tractament compartit, consultories i distribució de flux de pacients amb desplaçaments de professionals a fi de tractar els trastorns que el pacient presenta i, d’aquesta manera, optimitzar l’atenció.
Els CSMIJ són els dispositius amb professionals especialitzats en patologia psiquiàtrica infantojuvenil i els CAS els dispositius de professionals especialitzats en trastorns per consum de substàncies. Amb aquesta organització funcional integrada es pretén realitzar un treball proactiu a l’incrementar la detecció de les conductes de risc per consum entre la població adolescent per part de tots els serveis sanitaris, desenvolupar estratègies d’intervenció precoç i oferir un programa de tractament especialitzat, intensiu, immediat i eficaç per a adolescents amb problemes d’addicció o patologia dual -addicció i trastorn-
La població diana que atén aquesta unitat són els menors de 18 anys amb consum greu de substàncies addictives i /o patologia dual, i també els “menors vulnerables” o sigui els joves amb familiars amb problemes d’alcohol o altres drogues, joves amb patologia psiquiàtrica o amb importants factors de risc personals i/o socials. Així aquesta unitat constitueix un dispositiu únic capaç d’avaluar i valorar el problema per donar la resposta més adequada, basada en la evidència científica, als familiars i menors que la consultin. Dins la unitat, hi ha un referent de psiquiatria i un altre de psicologia.
Des del CAS, durant l’any 2018, es van visitar 28 adolescents en problemes de consum de tòxics observant que cada any ha anat augmentant les demandes d’adolescents, i com a factors possibles de l’augment serien el coneixement del servei que ofereix el CAS en aquesta població jove, la sensibilització i detecció dels problemes de consum per part dels agents derivadors, això com de la pròpia família, el treball i coordinació entre xarxes que facilita aquesta derivació i també com a factor clau la manca de percepció de risc junt amb la major disponibilitat de consum d’alcohol i cànnabis. Al mateix temps, pensem que és molt necessari seguir informant, difondre, assessorar i apropar-se als diferents agents derivadors.
Font: https://ebredigital.cat/2019/08/02/creen-una-unitat-funcional-a-tortosa-per-optimitzar-i-millorar-latencio-als-adolescents-amb-problemes-greus-de-consum-de-substancies/?utm_source=TW&utm_medium=xarxes-socials&utm_campaign=EbreDigital.cat