El president de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), Israel Molinero, va participar el 4 de maig en la reunió per videoconferència que les entitats del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions van tenir amb el president de la Generalitat, Quim Torra. El sector de la salut mental i el president català han valorat l’impacte de la situació provocada per la Covid-19 en l’àmbit de la salut mental i els enormes reptes de futur pels efectes del coronavirus. Concretament:

  • La Covid-19, tal com ja ha alertat la OMS, tindrà un fort impacte sobre la salut mental i emocional de la població. Les situacions de confinament, d’aïllament social, de pèrdua de persones estimades, d’esdeveniments traumàtics i la crisi econòmica, suposaran un repte enorme des d’un punt de vista de benestar emocional, que caldrà afrontar.
  • Els trastorns d’ansietat, depressió i trastorns mentals greus es poden incrementar de forma significativa derivat del context.
  • Es constata que les persones que actualment ja tenen un diagnòstic de trastorn mental greu poden experimentar un retrocés en la seva recuperació, empitjorar la situació clínica. Es necessari que els recursos de salut mental no es reubiquin en l’atenció de persones sense patologies prèvies. Tornar a agafar rutines per la recuperació serà extremadament difícil en molts casos.

El contingut de la reunió, que havia estat consensuat per les nou entitats prèviament, s’articulava en tres parts: la invisibilitat del sector i el dèficit de programes i serveis; els reptes per al futur immediat; i la necessitat d’interlocució.

El missatge transversal que es va voler transmetre és que el sector no està disposat a acceptar una retallada com la patida en la crisi del 2008, en que la salut mental i les addiccions va ser el sector que més la va patir i, des de llavors, segueix congelat.

A banda, hi va haver un espai per a cadascuna de les entitats. Israel Molinero va reforçar el paper del moviment associatiu com una eina cabdal de suport a la ciutadania, i va posar en valor la capacitat de les associacions de salut mental per adaptar-se a les noves necessitats en temps de confinament i reorientar l’atenció i serveis que ofereixen.

El president de la Federació i Fundació SMC va afegir que cal solucionar la manca de serveis en salut mental i potenciar els programes de suport mutu com en el cas de l’Activa’t per la salut mental i de lluita contra l’estigma com Obertament.


{youtube}/gr-M6t38AS4&feature{/youtube}


Font:https://www.salutmental.org/2020/05/06/el-sector-de-la-salut-menal-demana-a-la-generalitat-un-pla-de-xoc-per-limpacte-de-la-covid-19/

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger