L’estigma condiciona en negatiu la vida de les persones afectades i de les seves famílies. Tot i que no s’hi ha treballat de forma significativa, la lluita contra l’estigma és una prioritat de totes les administracions i de la societat civil. Segons demostren experiències internacionals s’hi pot lluitar de forma eficaç amb una iniciativa que aglutini accions globals i locals, una gestió professionalitzada i un finançament garantint amb una visió a llarg termini. La FECAFAMM aposta per aquesta via per engegar durant aquest 2010 un projecte de lluita contra l’estigma a nivell de país.

Tot i l’esforç que s’ha realitzat durant els darrers anys per avançar en la millora dels serveis sanitaris i socials en salut mental, és evident que els dèficits històrics fan que encara estiguem en una situació amb mancances significatives en l’atenció global i transveral a aquestes problemàtiques.

Els prejudicis creats durant segles han generat un cercle que alimenta l’estigma i genera perjudicis al col.lectiu i el seu entorn. Cal intervenir per trencar aquest cercle que no s’està modificant de forma significativa per part de la pròpia societat ( a diferència del que ha succeït amb altres problemàtiques). Així doncs, l’estigma afecta tots els aspectes de la vida i condiciona el comportament d’empresaris, polítics, societat civil… Ningú queda fora d’aquest estigma que, a sobre, s’amplifica pel ressò dels mitjans de comunicació. A més, a diferència d’altres problemàtiques, no han aparegut personatges públics amb problemes de salut mental que hagin «sortit de l’armari».

 

   

 

Les pròpies persones afectades i el seu entorn familiar també estan subjectes a l’estigma, el que s’anomena l’autoestigma. Això ha dificultat la creació de moviments associatius amb capacitat d’influència significativa. L’estigma reforça l’aïllament i dificulta també el procés de recuperació i de recerca d’ajuda.

No obstant, fins ara, exepte en el cas d’algunes experiències internacionals, les actuacions que s’han realitzat han estat molt parcials. Existeixen models per treballar per la disminució de l’estigma en salut mental. Aquest models s’han validat amb èxit en experiències concretes a Catalunya i també a Europa, com el projecte «See me», que s’està duent a Escòcia des de fa 7 anys amb resultats força positius. Considerem que aquesta iniciativa global de lluita contra l’estigma és del tot necessària per tal de compemental els avenços que s’estan produint en els diferents àmbits d’atenció a la salut mental.

Per això FECAFAMM estem treballant per implicar tot el sector de la salut mental i les diretents administracions de Catalunya i poder començar a treballar aquest mateix 2010 en un gran projecte de pais per treballar de forma ferma i dedicida contra aques estigma que tot ho envolta.

Esperem que ben aviat això sigui una realitat!

* ELS ORGANISMES INTERNACIONALS I NACIONAL HO PRIORITZEN

* L’OMS ha fet de la salut mental una prioritat global.

* La Unió Europea ha declarat la salut mental com una prioritat ( Declaració de Helsinki 2005 ).

* L’Estrategia en la Salut Mental del Sistema Nacional de Salut de L’Estat espanyol defineix la seva primera línea estratègica con la lluita contra l’estigma.

* El Pla Director de Salut Mental i Addicions de Catalunya identifica aquesta lluita com un dels projectes prioritaris del Pla.

* LES DADES HO EVIDENCIEN

* Una de cada quatre persones patirà algun tipus de problemàtica de salut mental al llarg de la seva vida.

* La malaltia mental és la segona causa de discapacitat a Catalunya.

* Durant l’any 2007 s’han atès més de 200.000 persones en els serveis especialitzats de salut mental.

* El cost derivat de les malalties mentals s’estima entre el 3% i el 4% del PIB.

 

Font: bulletí FECAFAMM ( març 2010 ).

 

 

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger