• El Govern donarà més diners a les autonomies que presten atenció a més discapacitats.
  • La distribució de recursos basada en la població s’eliminarà el 2013.

Les comunitats que han fet els deures, que tenen més discapacitats atesos i serveis més cars, com per exemple Catalunya, sortiran beneficiades dels nous criteris de repartiment de fons de la llei de dependència que es van aprovar ahir en el consell territorial presidit per la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez. Fins a finals de juliol no es coneixerà el repartiment definitiu del fons de 283 milions d’euros per al que resta del 2010, però la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va considerar que Catalunya rebrà més dels 48 milions d’euros que li corresponen amb els criteris actuals.L’acord va comptar amb el vot en contra de Galícia i la Comunitat Valenciana i el desacord de Madrid i Canàries, però, lluny de la típica divisió PP-PSOE, va obtenir el suport d’autonomies governades pels populars com Castella i Lleó i Múrcia, a més d’Andalusia.

CORREGIR ERRORS Jiménez va explicar que el nou criteri de repartiment primarà, fonamentalment, en un 80%, la bona gestió i el compliment dels acords. El criteri de la població potencialment dependent passarà de tenir un pes en el repartiment del 55% actual a només un 20%. Es va acordar que disminuirà al 10% el 2012 i que desapareixerà completament el 2013. «Ha arribat l’hora que el repartiment reflecteixi el compliment de la llei i el nombre de persones efectivament ateses», va subratllar la ministra.

 

 

L’acord d’ahir pretén corregir el pacte a què es va arribar fa un any, en què es va decidir primar amb un 20% del total dels diners les autonomies que més dependents tinguessin reconeguts. Va ser un error, segons Sanitat, ja que algunes comunitats van dictaminar amb gran celeritat, però es van demorar a l’hora de donar les ajudes. De manera que rebien més per aquesta via les que gestionaven més malament.

Capdevila va aplaudir que el nou sistema de repartiment dels fons de la llei de dependència reconegui que la prestació de serveis és més cara en algunes comunitats com Madrid i Catalunya. «Fa tres anys que vam demanar aquest reconeixement», va recordar la consellera.

NOU BAREM El consell també va aprovar ahir la modificació del barem de valoració de les persones dependents. Per a Capdevila, el canvi és «molt satisfactori», ja que corregeix i fa més flexible l’encaix de les persones amb discapacitats intel·lectuals i malalties mentals. A més, s’hi inclou un protocol especial per als sordmuts.

Font: www.elperiodico.es (2-6-2010) ANTONIO M. YAGÜE / Madrid.

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger