El Departaments de Salut, d’Empresa i Ocupació i de Benestar i Família, l’Obra Social de La Caixa i el Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth sumen esforços per impulsar un programa dirigit a millorar l’ocupació de persones amb trastorns mentals i garantir-los un lloc de treball en condicions d’igualtat i sense discriminació. El col·lectiu de persones amb trastorn mental presenta una alta taxa de desocupació (entre el 60% i el 90%).

Per aconseguir-ho es farà servir la metodologia d’incorporació a la feina amb suport individualitzat IPS (individual placement and support). Aquesta metodologia s’ha demostrat altament efectiva i es basa en la recuperació de persones amb trastorns mentals a través de la feina en un entorn de mercat competitiu o de tipus ordinari. Algunes de les seves característiques són:

■La cerca de feina és ràpida i la formació de la persona és simultània a aquesta cerca.

■Selecció del lloc de treball en funció de les necessitats de les persones.

■No s’utilitzen criteris d’exclusió

■Tant el llocs de treball cercats com les seves retribucions estan dins dels paràmetres del mercat competitiu o de tipus ordinari.

■Suport individualitzat de durada il·limitada i d’intensitat diversa segons les necessitats tant de les persones com de les empreses contractants.

■Estreta col·laboració entre l’equip de professionals d’inserció laboral i els d’atenció en salut mental comunitària.

■Suport per obtenir la informació necessària sobre prestacions i beneficis socials.

■Els professionals que donen suport a la inserció es relacionen amb l’empresariat per conèixer les seves necessitats i preferències.

■Avaluació de les pràctiques implantades a través d’una escala de fidelitat que inclou criteris basats en l’evidència.

La iniciativa es desenvoluparà a tres zones de Catalunya: Barcelona Esquerra (Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Esquerra de l’Eixample), Girona (Gironès i Pla de l’Estany), i Baix Llobregat (Centre i Delta-Litoral).

L’Obra Social de La Caixa posa a disposició del projecte el programa Incorpora, que té com a objectiu fomentar la integració laboral de persones en risc o situació d’exclusió i que té una línia d’actuació específica per a persones amb malaltia mental. Aquest programa ha facilitat més de 56.000 llocs de treball des que es va posar en marxa l’any 2006.

Entre les entitats que formen part del projecte hi han algunes d’AMMFEINA Salut Mental Catalunya.

 

 

Font: http://www.salutmental.org/2013/07/08/catalunya-impulsa-un-projecte-pioner-per-facilitar-llocs-de-treball-amb-suport-a-persones-amb-trastorn-mental/

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger