El Departament de Salut i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), juntament amb l’entitat Obertament, han presentat avui 7 de setembre el document Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals, un treball dirigit als mitjans per tal que en el desenvolupament de la seva activitat ajudin a informar sobre aquests trastorns de forma més acurada, correcta i sensible, i contribueixin a evitar els estereotips relacionats.

L’acte, que s’ha fet al Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha comptat amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, el president del CAC, Roger Loppacher, i el president de l’Associació Obertament, Xavier Trabado.

Tots tres agents impulsors de la iniciativa consideren que, per la seva influència en l’opinió pública, els mitjans de comunicació poden ser una eina molt útil en la normalització dels trastorns mentals ajudant a combatre estereotips, ja que moltes vegades, en el tractament que se n’hi fa, s’exagera el risc d’agressivitat i s’afavoreixen la por i la desconfiança en relació amb aquests trastorns.

En aquest sentit, Boi Ruiz ha dit que “hem de treballar tots plegats perquè a les produccions audiovisuals i en els mitjans de comunicació no hi hagi cap element que accentuï l’estigma cap a les persones amb malalties mentals”.

També s’ha expressat en aquesta línia Roger Loppacher, que ha subratllat que “els mitjans de comunicació poden ser una eina molt útil en la normalització dels trastorns mentals, ajudant a combatre estereotips”. De la seva banda, Xavier Trabado ha destacat que “l’estigma dificulta els processos de recuperació de la persona afectada i del seu entorn” i ha afegit que “els mitjans de comunicació són el gran aliat de cara a lluitar contra aquest estigma”.

A la introducció, el document apunta que totes les persones són tan susceptibles de tenir problemes de salut mental com de patir qualsevol altra malaltia. A més, afegeix que el tractament i la recuperació són possibles i que moltes persones amb un diagnòstic a l’àmbit de la salut mental viuen una vida normalitzada.

A continuació, el treball remarca tres característiques que defineixen els problemes de salut mental. La primera, que són habituals, ja que una de cada quatre persones té o tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, segons la Organització Mundial de la Salut (OMS). La segona, que són d’interès general, ja que tots estem exposats a patir-ne al llarg de la nostra vida.

I, l’última de les característiques, que estan estigmatitzats, situació que dificulta la recuperació i agreuja el patiment tant com els símptomes del trastorn o fins i tot més que aquests símptomes.

Tot seguit, el dossier identifica alguns tractaments inadequats dels temes de salut mental en els mitjans, com ara considerar-los infreqüents o aïllats, referir-se a les persones amb diagnòstics de salut mental com a violentes, perilloses o imprevisibles, tractar-les amb compassió i paternalisme, i confondre trastorn mental amb discapacitat psíquica o demència. També es considera incorrecte parlar de persones incapacitades i de trastorns que són incurables, així com del tractament farmacològic com l’única via de recuperació.

 

 

Evitar titulars alarmants i comptar amb testimonis

Pel que fa a les expressions adequades per referir-se a aquesta qüestió, el document mostra algunes de les formes incorrectes a evitar i les que seria preferible fer servir i per què. Així, per exemple, es demana evitar titulars alarmants o morbosos que incloguin la salut mental de manera gratuïta per captar l’atenció, de manera que això només s’esmenti quan sigui imprescindible per entendre correctament una notícia i sempre de forma contextualitzada. Tot plegat perquè és clar que tenir un problema de salut mental no és un factor causal de les conductes violentes.

A més, aquestes recomanacions generals es concreten ja sigui per a programes informatius, per a documentals i reportatges en profunditat, i per a obres de ficció. Així, per exemple, en el primer dels casos s’anima a incloure-hi el testimoni d’alguna persona que hagi patit un problema mental, ja que pot fer caure falses creences i aconseguir que el resultat sigui més interessant.

Finalment, al document s’insta que qualsevol persona que trobi un contingut o una representació que consideri inadequat o estigmatitzant pel que fa als problemes de salut mental als mitjans de comunicació s’adreci a Defensa de l’Audiència del CAC o al programa d’actuació Alerta Estigma, de l’entitat Obertament.

El document, ja que s’entén que el tractament dels problemes de salut mental en els mitjans és complex, s’ha el·laborat consultant prop d’una trentena d’entitats i associacions relacionades amb l’àmbit de la salut mental i amb la comunicació. A més, s’emmarca en el conveni de col·laboració signat l’any passat pel Departament de Salut i el CAC.

Font: http://www.salutmental.org/2015/09/07/salut-i-el-consell-de-laudiovisual-demanen-evitar-els-estereotips-sobre-salut-mental-en-els-mitjans/

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger