La inscripció a les llistes del cens electoral de persones que fins ara estaven excloses per raó de diversitat mental, intel·lectual i cognitiva és ja una realitat, després que la Junta Electoral Central (JEC) hagi donat l’ordre a l’Oficina del Cens Electoral, tot just dos mesos després que el Senat aprovés la reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral (LOREG).

Aquesta mesura atorga el dret a vot a 100.000 ciutadans, corregint la vulneració de drets que les excloïa del sistema democràtic vulnerant els seus drets. A partir d’ara qualsevol persona podrà exercir lliurament el dret a vot «sigui quina sigui la la forma de comunicar-ho i amb els mitjans de suport que requereixi». D’altra banda, estableix que les persones privades judicialment del dret a la capacitat jurídica podran ser candidates i ser escollides com la resta de ciutadans inscrits al cens electoral.

La reforma de la LOREG, impulsada pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), s’emmarca en l’adaptació legislativa de l’aplicació de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU (13 de desembre de 2006), ratificada per l’estat espanyol a l’abril de 2008. L’article 29 de la Convenció estableix que els estats han de garantir els drets polítics de les persones amb discapacitat i la possibilitat d’exercir-los en igualtat d’oportunitats, adoptant les mesures oportunes per assegurar-los el sufragi i la candidatura electoral, proveint-los tots els suports, materials, personals i d’accessibilitat (mobilitat, comunicació, etc.) que siguin necessaris. El text també dictamina que s’han de garantir la lliure expressió de la seva voluntat i el vot secret i l’adopció de mesures addicionals de foment de la seva participació pública i associativa.

 

dret votar persones discapacitat mental intel·lectual cognitiva

 

Font:https://diarideladiscapacitat.cat/les-persones-amb-discapacitat-mental-intellectual-i-cognitiva-sincorporen-al-cens-electoral-per-poder-votar/?fbclid=IwAR3PRCRVL_UhxqWXsdfIfyQyNsumZ2til72fdpFEjudni83_tQAqz6kMzgw

 

 

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger