ENTREVISTA ADAM TOMÀS
Director dels ST D’ Acció Social i Ciutadania a les Terres de l’Ebre.

Amb 37 anys i enginer industrial de professió ( ” Vaig treballar, durant tres anys a la MAI” ), Ada Tomàs és un dels jóvens polítics que ha sortit del planter republicà d’Amposta en els darrers anys. Tor i que la seua incursió en la política va ser como a independent i de forma ” casual “, l’oposició de’ERC al transvasament de l’Ebre el va portar a afiliar-shi el 2003. Ha sigut regidor a l’Ajuntament d’Amposta en diferents etapes i des del 2007 és el director del serveis territorials d’Acció Social i Ciutadania, un dels departaments que més ha crescut a l’Ebre en els últims temps.

Pregunta: Durant el mes de setembre ha estat signant els contractes programa per subvencionar els serveis que ofereixen els ens locals.

Resposta: La nova llei de serveis socials ha suposat un canvi en el model de relació entre el departament i els ens locals. La diferència és el sistema de funcionament per fitxes. Hi ha una fitxa molt gran, on hi ha els serveis socials de primària amb la incorporació dels treballadors dels serveis socials, servei d’atenció domiciliària, teleassistència i projectes específics, i també la nova partida per a urgència social. A part hi ha altres fitxes per a la gent gran, discapacitats, infància i adolescència, dones maltractades… I cadascuna d’aquestes està sotmesa a una auditoria a l’hora de fer la liquidació. Fins ara això no existia, ja que es partia de la bona fe dels ens, però també és cert que hi ha hagut alguns ens locals que no han fet la faena ben feta. A les TE s’han destinat enguany 4,8 M€ a serveis socials de primària i l’any passat, 4,5M€. També hi ha hagut un augment de personal dins els serveis socials de primària i s’ha incorporat el pagament dels 66% dels coordinadors de primària dels consells comarcals.

Pregunta: Quines han sigut les principals accions des de l’arribada del Tripartit en el seu departament?
Resposta: Des de l’arribada d’aquest govern, les Terres de l’Ebre han viscut una revolució. Parlem per àrees. Les places de residència i centre de dia per a la gent gran pràcticament s’han triplicat. Pel que fa a discapacitats, on també triplicarem la xifra, s’ha obert la llar residència al Verge de la Cinta i se n’estan fent de noves a Móra d’Ebre i a Amposta. Quant a malats mentals, es va obrir la nova residència a Amposta. I en infància, hi ha un nou centre d’acollida i un nou EAIA. Bàsicament, els serveis socials a les Terres de l’Ebre s’han situat per davant de la mitjana de Catalunya. I és que fins que vam entrar al govern, hi habia la cultura que la gent dependent es cuidava a casa. Hi ha haver un punt, però, que era necessari crear aquestes places, sobretot pel que fa a la gent gran. Això, a més, s’ha vist afavorit amb la llei de la dependència. Aquella gent que estava cuidant persones dependents a casa ho pot continuar fent amb supont tècnic i una contrapestació econòmica.

 

 
Pregunta: I personalment, quina és l’espina que té clavada pel que fa a les TE?
Resposta: Una de les espines que tinc clavades i que ja tenim previst dins la programació territorial són els trastorns de conducta en discapacitats. És un servei que no tenim i per al qual hi ha programades trenta places. Aquest servei i un club social per a malalts mentals són les cireretes del pastís i els podrem veure durant el 2010. A llarg termini també hi haurà una unitat terapèutica per a drogodependències. Si aconsegueixo acabar la legislatura havent deixat lligats els projectes engegats i hi sumem aquest tres aspectes, crec que haurem fet una tasca brutal. Allò que ningú s’havia plantejat mai en vint anys ho aconseguirem nosaltres en vuit. 
 
Pregunta: El desplegament de les lleis de serveis socials i dependència també haurà creat llocs de treball?.
Resposta: Evidentment, la regulació del sistema de serveis socials ha fet augmentar la necessitat de personal. De fet, a les Terres de l’Ebre no es troben educadors socials, és un sector que no coneix l’atur. Hem calculat que des del 2003 fins ara s’hauran creat 650 llocs de treball nous entre els serveis socials de primària, els centres col.laboradors i els propis. A més, ja hi ha uns 2000 cuidadors no professionals que es desprenen de la llei de la dependència.

Pregunta: Com compagina la seua tasca al capdavant del departament i la de regidor a l’ajuntament d’Amposta?
Resposta: Pràcticament la meua vida és la política. Tinc molt poca vida personal.

Pregunta: I en serveis socials, qué creu que li manca al seu municipi encara?
Resposta: Amposta té la sort que Acció Social i Ciutadania és a la ciutat. A més, el fet que el director territorial anterior i jo mateix haguem tingut una bona relació amb l’Ajuntament ha propiciat ue s’hagen tirat endavant molts de projectes. En serveis socials a Amposta no hi falta res. L’Ajuntament vol fer una residència per a la gent gran, a la qual nosaltres donem suport. Tot i que no la finançarem sí que concertarem places. D’altra banda, el club social per a malalts mentals és molt possible que s’ubique a Amposta. Bàsicament, perquè la unitat polivalent també és a Amposta.

Pregunta: Quines aspiracions polítiques té, tenint en compte que falta un any per a les eleccions autonòmiques i any i mig per a les municipals?
Resposta: Sempre m’ha interessat més la política municipal que la nacional. Em considero una persona molt pròxima i aquesta proximitat es desenvolupa al màxim nivell en la política municipal. Vull continuar formant part de la llista d’ERC, però això ho ha de validar la secció local. Ara mateix, Esquerra és un partit privilegiat a Amposta. Així com tinc la sensació que altres partits no ho han fet, tenim un planter de gent jove que ha estat a govern i que en qualsevol moment podria formar part de la llista.

Pregunta: Descarta ser-ne el cap de llista?
Resposta: No, no ho descarto, evidentment. Però és un tema que està obert. El cap de llista s’escullirà en el seu moment. Ara la candidata és Marta Cid, que és la portaveu i, si hi ha d’haver algun canvi, es farà d’una forma normal.

Pregunta: Com veu la situació actual a l’ajuntament?
Resposta: En les últimes eleccions les dretes van aguantar perquè es va optar per la gestió del candidat sortint, Joan Roig. Però a les pròximes no ho veig igual. La llista de CiU ha desenganyat. Crec que afrontarem les eleccions amb un vot molt consolidat perquè hem estat fent una faena coherent.

Font: ( Diari la veu de l’Ebre  9 d’ctubre 2009 ). Amposta C. Tena

 

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger