El mes de març la Diputació de Tarragona i L’Obra Social La Caixa van renovar el conveni de col.laboració per a la integració laboral de col.lectius en risc d’exclusió social mitjançant actuacions d’alt valor mediambiental en el territori. Aquest conveni té una durada de 2 anys ( 2009 – 2010 ) i preveu una inversió global en aquest període de 2.400.000€ distribuïts en dues anualitats d’1.200.000€.

L’Organisme Autònom de Desenvolupament Local (OADL)de la Diputació s’encarrega d’executar les acutacions que han acordat les dues parts en el marc de la comissió paritària que es va crear per al seguiment de conveni.

El conveni preveu dur a terme actuacions com la millora d’habitats forestals i la prevenció d’incendis, la restauració d’arees degradades o la millora dels espais fluvials i formacions de ribera. També incorpora intervencions que ajuden a minimitzar els efectes del canvi climàtic i accions que fomenten la utilització d’energies renovables. A més, es preveu l’adequació d’espais per facilitar-hi l’accés a persones amb algun tipus de discapacitat i el reforçament del teixit econòmic de l’àrea on s’actue amb l’impuls de la formació laboral de la població local.

En les actuacions de conservació i millora d’espais naturals es dóna prioritat a l’ocupació de col.lectius de persones socialment desfavorides, en situació o risc d’exclusió social, aturats/des  amb subsidi o sense, amb càrregues familiars i persones en situació extrema. En aquests moments hi ha una sèrie de projectes que s’estan desenvolupant a les Terres de L’Ebre.

 

Als municipis de Tivissa, Benissanet, Ginestar i Rasquera, a la comarca de la Ribera d’Ebre, s’estan creant unes franges de protecció contra incendis. Els treballs que s’estan realitzant consisteixen i fer desbrossats selectius, esporga de l’arbrat alt i reconstrucció d’estructures de desguàs. També es trituren i es retiren les restes vegetals, i es milloren els accessos per a facilitar el pas de vehicles especials i de bombers en cas d’incendi.

Aquest projecte, que finalitza a final del mes d’octubre, ha ocupat cinc persones aturades i en risc d’exclusió social.

A l’entorn del parc natural del delta de l’Ebre s’estan fent uns treballs de neteja i condicionament d’elements antròpics als ullals de Baltasar. Es tracat d’una zona d’una extensió de 16,95 hectàrees, de naturalesa hidrològica i d’una singularitat no gaire freqüent a la Mediterrània occidental. Els ullals són punts on l’agua brolla d’un aqüífer, en aquest cas se n’han retirat materials residuals, com ara xapes o fustes, i també se n’ha eliminat l’acumulació de diversos residus com araplàstics, vehicles inutilitzats i brosses de diversa prodecència que confereixen i l’indret un aspecte degradat. A més a més, se n’està extraient tot tipus de vegetació al.lòctona que s’ha anat expandint per la zona a causa de l’activitat de producció ornamental i de jardineria que s’hi ha realitzat en les últimes dècades. També s’hi estan fent treballs de replantació de vegetació autòctona per a la restauració d’aquests degradats. L’actuació, que s’allargarà fins al novembre, la materialitzen sis persones tutelades per la Fundació Privada Pere Mata a les Terres de l’Ebre.

Finalment, a Horta de Sant Joan i Prat de Comte, a la Terra Alta, i a Paüls , al Baix Ebre, un grup format per cinc persones aturades i en risc d’exclusió social estan realitzant tasques de recuperació d’antics senders que servien com a via de comunicació entre els diferents pobles de la Terra Alta i del Baix Ebre. La tasca que es vol dur a terme és de neteja i recuperació d’aquests  camins tradicionals que antigament unien els nuclis habitats.

A més d’aquestes actuacions, la Diputació i L’Obra Social La Caixa impulsen paral.lelament nou projectes més de caire social que tenen repercussió mediamental al Camp de Tarragona.

Font: La veu de l’ebre Num 67 . Octubre 2009

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger