La FECAFAMM (Federació catalana d’associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental) celebra aquesta resolució, ja que ha estat una de les lluites del nostre moviment associatiu.
El paràgraf que parlava sobre el TAI (Tractament Ambulatori Involuntari) ha quedat suprimit definitivament de la Llei del Llibre segon del Codi Civil de Catalunya, a l’apartat relatiu a la persona i la família.
El posicionament de la FECAFAMM davant de l’article 212-2 paràgraf 5 sobre “Tractaments mèdics sense el consentiment del malalt”, conegut com a TAI (Tractament Ambulatori Involuntari) sempre ha estat l’eliminació d’aquest, ja que es considera innecessari si s’impulsen les mesures adequades que han de permetre un desplegament i concreció de recursos socials i sanitaris que garanteixin una atenció correcta a les persones amb problemes de Salut Mental i a les seves famílies.
La Federació ha denunciat públicament que el TAI és una mesura ineficaç que no resolt les necessitats actuals d’abordatge i atenció a la salut mental, sense oblidar la criminalització i estigmatització que pot provocar en el pacient amb trastorn mental greu.
Així doncs, la FECAFAMM celebra aquesta resolució final del Parlament català que rebutja l’intent de legalització del TAI. Per altra banda, segueix demanant l’existència d’una Agència Catalana de Salut mental que s’encarregui d’engegar i coordinar tots els seveis necessaris en salut mental, com són el desplegament de programes de seguiment individualitzat (PSI) i l’optimització dels programes de trastorn mental sever (TMS) a tot el territori català.
Podeu veure la llei del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família que va ser publicat al Butlletí oficial del Parlament de Catalunya número 783, del 28 de juliol.
Font: www.fecafamm.org (13 septiembre 2010)