El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha dit que és impossible aplicar la llei de dependència a persones amb grau moderat de dependència perquè és urgent resoldre «els flagrants incompliments de l’anterior Govern» i atendre les persones amb dependència greu.

En declaracions als periodistes durant un recés de la primera compareixença com a conseller davant la comissió del Parlament, Cleries ha denunciat «els endarreriments» del tripartit en l’aplicació de la llei de dependència. El resultat d’aquest retard són, segons ha dit, «54.627 persones que encara estan esperant que es faci la valoració del seu cas o s’apliqui el pla individualitzat d’atenció, de les quals el 67 % està fora de termini».

Davant els parlamentaris, també s’ha referit a les ajudes a les famílies amb fills menors de 6 anys i ha dit que hi ha 231.712 pendents de cobrar i 106 milions d’euros necessaris no comptabilitzats per l’anterior Govern.

Els endarreriments en l’aplicació de la llei de dependència a Catalunya han generat situacions «greus», segons Cleries, que ha fet referència a les 17.274 persones amb dret a la prestació que han mort sense poder disfrutar d’aquest dret. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que la Generalitat pagarà als hereus d’aquestes persones la prestació que els correspon en funció de la data de defunció.

 

 

Les prioritats

El dirigent ha dit que és «prioritari» que «les grans dependències i les dependències greus siguin ateses» i s’ha compromès a resoldre les sol·licituds pendents en un termini de cinc mesos.  «Fins que no resolguem els endarreriments acumulats no podem assumir l’atenció de les persones amb grau moderat de dependència», ha insistit el conseller, que ha recordat que el Govern espanyol ha aprovat que aquestes persones comencin a rebre la prestació a partir de l’1 de gener del 2011.

«Plantarem cara a Madrid i reclamarem que s’ajorni l’entrada en vigor del grau moderat de dependència», ha afegit Cleries davant els periodistes, que ha criticat que l’Estat hagi elaborat una llei «que obliga les comunitats autònomes a oferir unes prestacions sense posar-hi els diners necessaris».

«Al març tinc una reunió amb la ministra Pajín i li exposaré la situació», ha dit. El dirigent calcula que l’entrada en vigor de la llei de dependència per a les persones amb un grau moderat suposa «una aportació de 45 milions d’euros per part de la Generalitat i 10,6 milions per part de l’Estat».

Accelerar els tràmits

El conseller ha assegurat que la Generalitat solucionarà el retard acumulat en cinc mesos i una vegada realitzada la valoració i el pla individualitzat d’atenció, les persones amb dret a la prestació trigaran «només un mes» a començar a cobrar-la.

Per accelerar els tràmits, la Generalitat fomentarà la concertació amb centres privats i ampliarà les places de residències disponibles. Així mateix, totes les persones amb discapacitat seguiran cobrant l’ajuda tècnica del Programa Unificat d’Ajudes (PUA) fins que rebin la prestació de la llei de dependència.

 

Font: www.elperiodico.cat ( 15 febrer 2011 ) EFE BARCELONA.

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger