» L’ experiència ha sigut bona, perquè he treballat en contace amb la natura i perquè aqueta zona no la coneixia».

Ho explicava dimecres un dels cinc treballadors de la brigada de la Fundació Pere Mata que pateixen malalties mentals severes i que han participat, junt amb els altres dos persones, en els treballs de neteja i restauració ambiental de la zona del ullals de Baltasar. Aquest espai, que va ser adquirit l’any passat pel departament de Medi Ambient i Habitatge, es trobava força degradat i ple de brutícia a causa de la parcel.lació de terrenys i de l’explotació humana al llarg dels anys. El projecte de restauració, finançat per l’Obra Social de La Caixa i gestionat per la Diputació de Tarragona, pretén combinar la recuperació d’aquesta valuosa zona humida reconeguda internacionalment amb la integració laboral dels malalts mentals. I és que, tal com va explicar el genent de la Fundació Pere Mata, Salvador Cardús, la possibilitat de treballar comporta un seguit de beneficis aplicables al gruix de la població i també a aquestes persones que pateixen algun tipus de malaltia psíquica. «El treball aporta uns hàbits, uns ingressos econòmics, les possibilitats de millorar les relacions socials pel contacte amb els companys de faena…i, de fet, en els estudis que hem pogut dur a terme en els darrers anys sobre un total de 80 persones hem copsat que la taxa de reingressos s’ha reduït en un 60%», explicava.

 

«Jo m’hi he trobat molt a gust», reafirmava un dels treballadors que componen el centre especial de treball que la Fundació Pere Mata és a Reus i a Amposta, amb 82 persones contractades ( quinze a les TE) per fer tasques de jardineria i també les labors de neteja. » Aquí als ullals he estat en contacte amb la natura i quan faig neteja també m’agrada perquè estic més en contacte amb les persones»,  hi afegia. » L’evolució de la malatia millora amb aquetes tasques», confirmava una assistent social. Les labors que hi han realitzat han consistit en el desmuntatge d’edificacions com casetes, corrals, barbacoes ( en total 107.394 m2), eliminació de basses i soles de formigó, retirada de límits de parecel.les, classificació de materials de rebuig, recollida de deixalles, retirada de vehicles abandonants i de residus, eliminació de vegetació forana, eliminació de més de 400 arbres i l’extracció de 53m3 de runa i 82 m3 de deixalles. El Parc Natural del Delta té previst habilitar itineraris i obrir al públic els ullals.

Glòria Salvadó, presidenta de la Fundació Pere Mata , va agraïr dimecres, en la presentació pública de la intervenció , el que considera una « aposta decidida per la inserció laboral de persones que pateixen malaltia mental severa i dificultats d´’inserció laboral». En el mateix sentit, la delegada de La Caixa a Tarragona, Empar Martínez, va subratllat que des del 2006 aquesta entitat ha fet una aposta per la inegració social de tots els col.lectius vulnerables i que des d’aquesta data s’ha aconseguit que 356 persones del Camp de Tarragona i de les Terres de L’Ebre troben faena.

Aquest vessant social és un dels dos beneficis que comporta el projecte que s’està tirant endevant als ullals. L’altre , evidentment , és el mediambiental, i sobre aquest aspecte l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, va destacar l’actuació en un dels indrets més peculiars d’aquesta zona, que » necessitava urgentment ser recuperada per poder-la posar a l’abast dels visitants», va comentar.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, per la seua banda, va ressaltar la importància de l’acció per fe que » aquest indret recupere la seua brillantor» i que de retruc ajude a la inserció laboral ´d’un col.lectiu que pateix trastorns mentals severs.

 

Font: La veu de l’ebre ( 4 desembre 2009) Amposta Silvia Berbís

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger