Un estudi realitzat per la Unitat de Psicosi i Investigació de Benito Menni CASM de Sant Boi de Llobregat ha identificat anomalies en l’escorça frontal mitjana. El treball ha estat publicat en la prestigiosa revista Molecular Psychiatry.
La comunitat científica internacional podria estar més prop de conèixer les causes de l’esquizofrènia després de l’estudi realitzat per la Unitat de Psicosi i Investigació de Benito Menni CASM, integrada en la xarxa de Centres d’Investigació Biomèdica en l’àrea de Salut Mental (CIBERSAM), que ha revelat alteracions estructurals i funcionals en l’escorça frontal mitjana del cervell.

Aquest treball, que ha estat publicat en la prestigiosa revista Molecular Psychiatry, té especial importància perquè no existeix cap treball anterior sobre aquesta malaltia que hagi trobat anomalies cerebrals estructurals i funcionals localitzades en la mateixa part del cervell. L’equip liderat per la Dra. Edith Pomarol-Clotet ha realitzat aquest estudi examinant i comparant el cervell de 32 pacients amb esquizofrènia amb el de 32 persones sanes mitjançant tres tècniques de ressonància diferents. Una d’aquestes tècniques amida el volum de matèria grisa del cervell, una segona examina les connexions de la substància blanca subjacent i, finalment, una tercera tècnica registra el patró d’activitat en diferents parts del cervell mentre els subjectes realitzen un test de cognició. El resultat és que les tres tècniques han identificat la mateixa regió cerebral -l’escorça frontal mitjana- com anormal en els pacients.

Aquesta àrea està inclosa en els lòbuls frontals situats en la part anterior del cervell i ja implicats en la patofisiología de l’esquizofrènia per molts estudis. L’escorça frontal mitjana forma part d’una xarxa de regions cerebrals, denominada ‘Default Mode Network’ (o xarxa neuronal per defecte). Aquesta xarxa, que ha estat descoberta recentment, sembla tenir un paper crucial en la creació i elaboració dels pensaments que tots tenim quan no estem ocupats en cap tasca mental concreta.

 

 

A part de l’esquizofrènia, la ‘Default Mode Network’ també ha estat relacionada amb altres malalties com el alzheimer a la depressió. Segons el Dr. Peter McKenna, investigador principal del CIBER de Salut Mental i un dels autors de l’article, ‘aquests resultats són potencialment importants, perquè la convergència d’aquestes troballes cerebrals, estructurals i funcionals suggereix que l’escorça frontal medial pot ser un lloc indicat per a concentrar els esforços d’investigació en el futur. Pot ser una pista per a trobar les causes de l’esquizofrènia’. Un dels aspectes que aquesta investigació no arriba a revelar és l’origen d’aquests canvis en l’escorça frontal medial. La Dra. Edith Pomarol-Clotet explica que ‘aquest serà, precisament, el següent pas a donar, ja que estem començant a planificar un estudi neuropatológico, que vam confiar que, en un futur, ens reveli noves dades en aquest sentit’.

El web de l´Hospital Benito Menni.

(Notícia publicada el 01/02/2010)

 

Por afmmebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger